Новий навчальний рік – підсумки й наміри: у Львівській політехніці відбулося чергове засідання Вченої ради Університету

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
На Вченій раді

У вівторок, 12 вересня, у Львівській політехніці відбулося чергове засідання Вченої ради. Перше цього навчального року високе зібрання університету вийшло особливо святковим: на нього завітали гості з нагородами для викладачів і студентів.

Урожай відзнак

Президент Регіонального благодійного фонду імені Короля Данила генеральний директор Видавничого дому «Високий Замок» Степан Курпіль та голова правління фонду Почесний консул Королівства Бельгія у Львові Ярослав Гарцула вручили орден Короля Данила ректорові університету Юрію Бобалові, нагрудний знак «Хрест І ступеня» директорові ІНЕМ Олегові Кузьміну, «Хрест ІІ ступеня» – проректорові Роману Коржу, завідувачці кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Ользі Мельник.

МОН, Спортивна студентська спілка України нагородили Львівську політехніку за ІІ місце у 13 Літній універсіаді України серед вишів третьої категорії.

У липні було підписано наказ ректора: за вагомий внесок в успішне виконання ДКР «Лінія» нагородити виконавців та співвиконавців робіт нагрудним знаком університету: директора НДКІ ЕЛВІТ Віктора Ткаченка, провідних інженерів інституту Валерія Левицького, Миколу Мороза, старших наукових співробітників Ореста Козевича, Віктора Бабича, Геннадія Бойка, колишніх працівників Ярослава Масляка, Віталія Мітькова, Володимира Пескова, висококваліфікованого робітника Богдана Паньківа.

Після обговорення основних питань порядку денного на засідання завітав голова Львівської ОДА Олег Синютка. Він вручив відзнаку «Заслужений діяч науки і техніки» професору Мирославу Мальованому. Подяки від очільника області за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток ІТ, програмного забезпечення та з нагоди Дня програміста отримали доцент кафедри ПЗ Євгенія Левус, доцент кафедри АСУ Юрій Цимбал, доцент кафедри КСА Андрій Павельчак, асистент кафедри РЕПС Дарія Бачик-Смаль, асистент кафедри ТК Богдан Бугиль, аспірант кафедри ІСМ Ірина Завущак, аспірант кафедри ІСМ Зоряна Рибчак, студенти Владислав Михайлишин, Петро Поберейко, Андрій Бойко, Анастасія Полянська, Микола Мацях, Роман Віт, Віталій Вінниченко, Юрій Демчина, Іван Берневек.

Підсумки літа

Члени Вченої ради обговорили підсумки вступної кампанії. Відповідальний секретар приймальної комісії Роман Шуляр ґрунтовно проаналізував усі цифри, продемонстрував у абсолютних і відсоткових показниках позитивні й негативні тенденції загалом та по окремих інститутах.

Начальник науково-дослідної частини Лілія Жук виступила з інформацією щодо вступу в аспірантуру й докторантуру. 2017 року державне замовлення в аспірантуру становило 70 місць за 35-ма спеціальностями, у докторантуру – 8 місць за 7-ма спеціальностями. Загалом Львівська політехніка ліцензувала 54 спеціальності аспірантури (і залишається лідером за кількістю), відкрито 37 спеціальностей докторантури.

Для вступу до аспірантури подано 122 заяви від 111 вступників, із них 88 – на бюджетну форму навчання, 33 заяви подано на комерційну форму навчання (6 – на очну форму та 28 – на заочну). Для вступу до докторантури подано 11 заяв, усі – на державну форму навчання.

За результатами вступних іспитів, на зарахування до аспірантури рекомендували 98 осіб: 70 – за бюджетною формою навчання та 28 за кошти фізичних осіб.

Завідувачка кафедри іноземних мов Наталія Мукан висловила занепокоєність тенденцією щодо низького рівня знань іноземної мови серед вступників, які хочуть здобувати рівень доктора філософії та доктора наук. Адже без знання англійської неможливо успішно брати участь у міжнародних проектах, подавати заяви на ґранти, публікувати наукові статті в міжнародних виданнях. Ректор підтримав Наталію Василівну й закликав завідувачів кафедр рекомендувати до подальшої наукової роботи найуспішніших випускників – а це ті, котрі добре знають і свій фах, й іноземні мови.

Зокрема, в ухвалі щодо цього питання йдеться про рекомендацію науковим керівникам подавати для вступу до аспірантури претендентів із середнім балом не менше 4.

Розвиток корпоративної культури

Як висловилися під час обговорення цього питання члени Вченої ради, корпоративна культура у Львівській політехніці давно є, адже університет має давню історію, традиції, атрибутику, наукові школи – усе те, що свідчить про те, що корпоративну культуру сформовано, просто треба її докладніше окреслити й документально оформити.

Її концепцію на розгляд учасників засідання представила Галина Захарчин, яка очолює комісію з питань етики й дисципліни. Члени комісії вивчали досвід інших вишів, установ. З’ясувалося, що десь є один елемент корпоративної культури (наприклад, сформульовано місію), десь інший. Натомість Політехніка стає першопрохідцем у формулюванні цілісної концепції.

Члени комісії розробили Положення про академічну доброчесність у Львівській політехніці, яке логічно лягло в основу основних засад розвитку корпоративної культури нашого університету.

Вислухавши та обговоривши доповідь і виступи до теми, члени Вченої ради погодилися схвалити основні засади розвитку корпоративної культури університету та створити тимчасову робочу групу для розроблення програми розвитку корпоративної культури Політехніки, за що й проголосували більшістю голосів.

На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді