У Політехніці відбулася зустріч з лауреатом Нобелівської премії з фізики професором Хіросі Амано

Кафедра електронної інженерії Львівської політехніки
Фото з лекції

Нещодавно працівники кафедри електронної інженерії Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки спільно з Центром міжнародної освіти організували в Актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» зустріч лауреата Нобелівської премії з фізики 2014 року доктора Хіросі Амано з викладачами та студентами в гібридному форматі.

Доктор Хіросі Амано є професором Нагойського університету й директором Центру інтегрованих досліджень електроніки майбутнього Інституту матеріалів і систем сталого розвитку. Він розділив Нобелівську премію разом із професором Ісаму Акасакі та професором Шудзі Накамурою за винахід ефективних синіх світлодіодів, що дало змогу створити яскраві та енергозберігаючі джерела білого світла.

Ректор Юрій Бобало привітав доктора Хіросі Амано у стінах Національного університету «Львівська політехніка» й висловив вдячність за згоду поділитися своїми знаннями та досвідом зі студентами і викладачами-дослідниками в такий важкий для України час.

Доктор Амано прочитав лекцію на тему Illuminating the world with LEDs про новітні розробки в галузі виготовлення ефективних енергозберігаючих джерел білого світла на основі синіх світлодіодів. Наукова спільнота проявила велику зацікавленість до досліджень у галузі діодного освітлення. Лекція зібрала повну Актову залу студентів та науковців, а також понад 100 онлайн-слухачів. Після лекції студенти й викладачі мали можливість поспілкуватися з лауреатом Нобелівської премії і задати запитання, що виникали у ході доповіді. Це спричинило жваву та продуктивну дискусію, що сприяло поглибленню знань і розумінню технологічних процесів легування та виготовлення синіх світлодіодів.

Професор Амано зробив величезний внесок у розвиток світової науки та енергетики загалом. Його досягнення у розвитку синіх світлодіодів зробили можливим виготовлення більш ефективних та енергозберігаючих джерел білого світла. А освітлення відіграє дуже важливу роль у якості нашого життя. Зараз професор Амано працює над розробленням технології для виготовлення високоефективних силових напівпровідників і нових енергозберігаючих пристроїв.

На завершення модератор зустрічі проректор Наталія Чухрай подякувала професору Амано за його розробки, спрямовані на розв’язання важливих потреб людства та підвищення якості нашого життя, запросила відвідати Львівську політехніку й побажала успіху та подальших наукових звершень.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції