У Політехніці відбулася лекція польського архітектора Міхала Красуцького для студентів і викладачів ІАРД

Карина Бовсуновська, студентка другого року магістратури кафедри ЖЗМК
Міхал Красуцький

Темою лекції головного консерватора Варшави Міхала Красуцького стала охорона повоєнної спадщини на прикладі польських міст. Ця проблема актуальна для України, адже через повномасштабне вторгнення РФ інфраструктура багатьох наших міст і сіл дуже постраждала.

Директор Департаменту охорони спадщини Варшави Міхал Красуцький розповів про те, як саме в них відбувалася відбудова повоєнного міста, які дискусії виникали між польськими архітекторами, і продемонстрував українським студентам приклади будівель, що були недоречні у місті. Зокрема, на той час тривала дискусія між урбаністами і консерваторами. Перші хотіли, щоб місто було функціональне, а другі, навпаки, мали на меті поділити його на старе місто, ринок та інші частини.

Також Красуцький розповів про будівлю Палацу культури у Варшаві. Його збудували за часів радянського диктатора Йосипа Сталіна і вважають так званим подарунком Москви, адже там був цілий історичний центр, який символізував радянську домінацію над Польщею. Згадав консерватор і про потребу відбудови українських міст. У Варшаві вже презентували проєкт чотирьох візій для відновлення зруйнованого Маріуполя.

Студенти зацікавлено слухали лектора, ставили йому різноманітні запитання, які виявилися досить дискусійними. А насамкінець виступила координаторка зустрічі Вікторія Маліцька, яка розповіла, як вдалося організувати цю лекцію.

«Ця лекція — результат співпраці Національного інституту імені Оссолінських, який я представляю. Тут також присутній директор Лукаш Камінський, який приїхав спеціально з Вроцлава до Львова. Це співпраця спільно з генконсульством Польщі у Львові, в рамках якої наші викладачі дають лекції для студентів львівських освітніх закладів», — зазначила Вікторія Маліцька.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції