Україна в контексті міжнародних відносин: у Львівській політехніці відбулася конференція в рамках проекту ЄС-ПРООН

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН

Під час V Всеукраїнської науково-практичної конференції студенти-політологи і міжнародники, їхні викладачі, а також представники МІОКу, науково-аналітичного центру політичних досліджень «Вектор», Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародної співпраці ЛОДА, представництв МЗС у Західному регіоні та західноукраїнського представництва МФ «Відродження» говорили про актуальні проблеми міжнародних відносин та зовнішньої політики. Захід відбувся в рамках проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, зорієнтований на громаду – ІІІ».

Конференцію започаткували декілька років тому на кафедрі політології та міжнародних відносин ІГСН. Сьогодні перед українською спільнотою постали актуальні виклики, пов’язані з інформаційною війною, питаннями безпеки, міграції, співвідношенням національної і глобальної ідентичності.

Учасників заходу привітали: керівник Представництва МЗС у Львівській області В’ячеслав Войнаровський, координатор проекту ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» у Львівській області Ігор Назар, директорка МІОКу Ірина Ключковська.

На пленарному засіданні Оксана Дащаківська, яка представляє МФ «Відродження», наголосила на ролі громадських активістів і митців, які найбільше доносять світові про проблеми України. Питання безпеки, права, національних меншин і трудових мігрантів, роль і права сексуальних меншин, інноваційні технології та заощадження енергії – ці проблеми актуальні для всієї Східної Європи і частково для України. Саме громадські організації, на думку Оксани Дащаківської, можуть адвокатувати ці питання в Європі, що сприятиме впроваджуванню змін у нашій державі. Про інтеграцію України з Євросоюзом йшлося на прикладі Нідерландів – країни, з якою ми маємо багато спільних проектів, зокрема енергетичних.

Молодший науковий співробітник МІОКу Юрій Марусик представив цікаву презентацію «Стіни як засіб обмеження міграції та політичний інструмент». А міський голова Золочева Ігор Гриньків розповів про досвід свого райцентру у здобутках глобальних цілей сталого розвитку ООН. Відреставровано пам’ятки архітектури, очищено міські озерця, є нові дитячі майданчики, полігон для перероблювання твердих відходів. Ці та інші позитивні зміни – результат упровадження в Золочеві проекту «Місцевий розвиток, зорієнтований на громаду – ІІІ».

Після пленарного засідання учасники конференції працювали в чотирьох секціях, де обговорили теоретико-методологічні засади дослідження проблем міжнародних відносин та зовнішньої політики; особливості та тенденції сучасних міжнародних відносин; роль України в системі міжнародних відносин; сталий розвиток у системі сучасних міжнародних відносин.

на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН на конференції в рамках проекту ЄС-ПРООН