НАТО – це шлях, який обрали українці: у Політехніці відбулося засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікації Львівської політехніки
учасники засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО

Упродовж 24 червня у Львівській політехніці відбувалося засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО.

Серед учасників засідання – Президент Парламентської Асамблеї НАТО Мадлен Мун, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Голова делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець та інші.

Голова Верховної Ради висловив упевненість, що зовнішній напрям України та намір вступити в ЄС і НАТО залишиться незмінним. Саме тому український парламент вніс зміни до Конституції України, визначивши шлях до ЄС і НАТО ключовим завданням зовнішньої політики української держави. Він зокрема наголосив:

Це не просто напрям, який визначили політики, а це напрям, який підтримує українське суспільство. Нещодавні статистичні дослідження демонструють динамічне зростання кількості українців, які переконані, що Україна має стати членом НАТО. Тож парламент просто став виразником загальної суспільної потреби і суспільної думки, зазначив Голова Верховної Ради.

Андрій Парубій також підкреслив, що для нашої держави серйозним сигналом, що членство України в НАТО є неминучим, можна вважати те, що навесні 2020 року Парламентська Асамблея НАТО проходитиме в Києві. Він додав, що кожна країна, яка не була членом НАТО, але де відбувалася ця подія, дуже швидко ставала членом Альянсу.

Зі свого боку Президент Парламентської Асамблеї НАТО Мадлен Мун наголосила:

Ми тут для того, щоб надіслати дуже чіткий меседж кожному громадянину – ми всі в альянсі з вами. Ми, як і ви, рішуче налаштовані досягти позитивного результату щоб ви стали членами Альянсу. Знаємо, що цей шлях непростий і треба робити дуже складний вибір, але також знаємо, що саме цього хочуть громадяни цієї країни, – зазначила Мадлен Мун. – Та перед тим, як країна отримає можливість стати членом НАТО, вона повинна виконати низку умов. Ми всі знаємо про зміни, які відбуваються у цій країні, але є ще зміни, які потрібно здійснити. У своїй розмові з президентом Володимиром Зеленським, яка відбудеться 26 червня, я буду говорити про нашу солідарність із Україною у плані подолання тих перешкод, які стоять на шляху до членства і в НАТО і Європейського Союзу.

Голова делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець висловила сподівання, що Україна стане 31 членом НАТО (30 місце займе Північна Македонія).

засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО