У Львівській політехніці створюють міжнародну університетську мережу в галузі розумних технологій

Прес-служба Львівської політехніки
підписання угоди про співпрацю

За ініціативи Національного університету «Львівська політехніка» та підтримки кількох провідних технічних університетів Республіки Польща і Німеччини досягнуто домовленості про створення міжуніверситетської мережі для поглибленої співпраці в галузі розумних технологій та інтелектуальних мікросистем.

19 червня 2017 року відбулося підписання відповідної угоди про співпрацю. У вступному слові на церемонії підписання ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало нагадав, що попередня домовленість про це була схвалена під час Форуму польських та українських ректорів у Києві. Представники низки технічних університетів домовилися розпочати взаємне співробітництво зі створення Центру передового досвіду у Львівській політехніці.

Ця рамкова угода охоплює, крім низки польських технічних вищих навчальних закладів, кілька провідних німецьких університетів. Вона відкрита і для інших, хто хоче приєднатися до поглибленої співпраці в галузі розумних технологій та інтелектуальних мікросистем. Загалом, мережа буде концентрувати свої зусилля на інтеграції асоційованих ресурсів і заохоченні наукових, академічних та культурних обмінів між університетами.

Угоду підписали: від Львівської політехніки – ректор Юрій Бобало, від Вроцлавської політехніки – професор Тадеуш Вінцковські, від Познанської політехніки – ректор Томаш Лодиговські, від Лодзької політехніки – проректор Даріуш Гавін.

Як розповідає один з ініціаторів цього важливого нововведення, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки професор Олег Матвійків, останнім часом проведено декілька результативних зустрічей та переговорів з цього приводу. Важливу роль в реалізації проекту відіграли колишній ректор Вроцлавської політехніки професор Тадеуш Вінцковські та завідувач кафедри систем автоматизованого проектування Львівської політехніки професор Михайло Лобур. Далі розпочала функціонувати робоча група, яка, власне, і сформулювала основні положення підписаної угоди щодо міжуніверситетської мережі для підготовки і передачі інноваційних технологій між університетами.

Мережа має на меті забезпечити розвиток розумних систем та інтелектуальних технологій і розбудову дослідного Центру передового досвіду (Centre of Excellence) при Львівській політехніці. Вона дасть змогу учасникам угоди координувати спільні зусилля щодо розробки дорожньої карти під час створення Центру передового досвіду у Львівській політехніці; підготовки і подання спільних проектних пропозицій на конкурси проектів ЄС та національних проектів; гармонізації наукових досліджень і просування високотехнологічних стартапів, спін-офф і спільних підприємств тощо. Загалом, мережа буде концентрувати свої зусилля на інтеграції асоційованих ресурсів і заохочення наукових, академічних і культурних обмінів між університетами тощо.

Комплексні міжнародні угоди з розробки та реалізації спільних дослідницьких програм, обміну викладачами, науковими співробітниками, аспірантами та студентами тощо Львівська політехніка уклала з понад 120 навчальними закладами, науковими та виробничими структурами 24 країн світу. Найактивніша співпраця налагоджена з такими державами як Польща, Німеччина, Франція, Словаччина, Австрія, Італія, Іспанія, Швеція, Болгарія та іншими.

підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю