У Львівській політехніці відбулася презентація книги «Бельгія така далека, така близька…»

Кафедра ЗМД Львівської політехніки
презентація книги «Бельгія така далека...»

12 грудня 2017 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася презентація книги «Бельгія така далека, така близька» Консула Його Величності Короля Бельгії у Західному регіоні України, відомого підприємця та мецената Ярослава Гарцули. Книга розповідає про історію і сьогодення взаємовідносин України та Бельгії і приурочена до 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома державами.

Модератор заходу, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська розповіла гостям заходу про багатогранну особистість Ярослава Гурцули – дипломата, бізнесмена, мецената, Кавалера орденів ІІ ступеня «За заслуги», ІІІ ступеня «Суспільне визнання», майстра спорту міжнародного класу з аквабайків (триразового чемпіона України, володаря Кубка України, призера чемпіонатів Європи та світу), голови Федерації водно-моторного спорту України у Львівській області, засновника Регіонального Благодійного фонду імені Короля Данила. Ірина Ключковська наголосила, що написання книги «Бельгія така далека, така близька…» тривало понад 5 років. Книга більше схожа на наукову працю, наукове дослідження, оскільки у ній досліджено в історичному ракурсі взаємозв’язки між Україною та Бельгією.

Надалі до слова був запрошений автор. Ярослав Гарцула звернув увагу аудиторії на невипадковість назви книги: Бельгія така далека, тому що відділяє нас від неї дві тисячі кілометрів, а близька, бо маємо багато спільного: культуру, історію, мистецтво та бізнес. Цікавими є результати досліджень автора щодо спільного походження українців і бельгійців від кельтських племен. Спільним для обох народностей є й музично-танцювальні мотиви (гуцульський танець «Аркан» нагадує багато в чому мелодію відомої ірландської пісні «Ev Sistr»), кольористика, елементи гербів міст.

Зацікавили аудиторію факти про хвилі еміграції українців до Бельгії, про українське село в Арденнах, про постать дипломата й борця за волю України Франца Ксаверія Бонна, про бельгійців-редемптористів, про бельгійський експедиційний гарматно-кулеметний бронезагін, про меморіал бельгійським солдатам у Тернополі, про постать бельгійця українського походження Омеляна Коваля, про добування бельгійцями нафти в Галичині та чимало іншого.

Ярослав Гарцула наголосив, що в книзі зібрано і використано фото картин відомих бельгійських художників, які досі ніхто не бачив і не публікував. Велика кількість маловідомих фактів, які поєднують Бельгію та Україну, спонукали аудиторію по-новому подивитися на взаємовідносини України і Бельгії.

У другій частині презентації гість відповів на численні запитання слухацької аудиторії, зокрема й студентів Львівської політехніки.

На завершення Ярослав Гарцула провів вікторину серед студентів щодо володіння ними знаннями про Бельгію. Переможець отримав приз – книгу «Бельгія така далека, така близька…».

презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...» презентація книги «Бельгія така далека...»