У Львівській політехніці презентували хрестоматію з історії середньовічної української мови

За матеріалами сайту «Від книги до мети»
презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття»

3 листопада 2016 року в межах авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги до мети» у Львові відбулася презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» (укладач Василь Німчук). Долучився до заходу завідувач кафедри української мови Житомирського державного університету імені Івана Франка Віктор Мойсієнко. Представлення відбулося в контексті 9 листопада – Дня української мови та писемності.

Авторка проекту «Від книги до мети» зачитала коротку інформацію про атланта історії мови Василя Німчука та його колосальні здобутки.

– Василь Васильович Німчук, як та бджілочка, назбирав усіх тих питомих українських елементів, які проступають через каркас церковнослов’янської мови, і явив нам їх у цій добірці-хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття, – зазначила Ірина Фаріон.

Віктор Мойсієнко представив свого вчителя Василя Німчука та його хрестоматію, до якої він все життя йшов:

– Ця хрестоматія довгоочікувана, вкрай необхідна для україністики, для нашої держави. Це мовне українське минуле, і відтепер повністю розвіюються сумніви від того, чия це спадщина. Українці показали світу, що в Ізборнику (Збірнику) Святослава чи в Руській правді, чи в Архангельському Євангелію уже писарі помилялися в сторону української розмовної особливості. Тобто в деревлянську, полянську, хорватську, тиверську, дулібську діалектну сторону. Чужого справді не потрібно, але свого не варто віддавати. Треба світові довести ось такими науковими виданнями, що Київська Русь мовно уже була оприявлена як українська.

Презентували в рамках проєкту «Від книги до мети» іще одну книгу Василя Німчука – збірку «Отче Наш», де докладно висвітлено історію виникнення молитви, її текстуальних трансформацій, а також традиції українських перекладів.

На завершення Ірина Фаріон подарувала Віктору Мойсієнку пісочний годинник – символ влади над часом.

презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття» презентація хрестоматії «Історія української мови Х–ХІІІ століття»