У Львівській політехніці презентували тривимірну модель древнього Звенигорода

Кафедра АТР Львівської політехніки
тривимірна модель древнього Звенигорода

30 жовтня в Національному університеті «Львівська політехніка» презентували 3D-модель одного з найдавніших міст українського Прикарпаття – Звенигорода. Майже тисячоліття тому воно існувало неподалік нинішнього Львова – усього за 25 км. Відтворити його вигляд в XI–XIІI століттях вдалось завдяки співпраці археологів, архітекторів та візуалізаторів.

З вітальним словом під час презентації виступили директор Інституту архітектури, доктор архітектури, професор Богдан Черкес та завідувач кафедри архітектури та реставрації, доктор архітектури, професор Микола Бевз.

За кілька місяців роботи фахівці створили тривимірну модель не лише княжого дитинця – найбільш укріпленої частини міста, де розташовувався палац, але й боярських кварталів, де жила знать, та частини пригородів.

– Ми відтворили забудову на площі близько 25 га. Йдеться про територію, яка найбільше досліджена і щодо забудови якої ми маємо доволі чіткі уявлення. Загалом же площа княжого Звенигорода з пригородами, за припущеннями археологів, могла сягати 140 га, – розповів доцент кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки Василь Петрик.

Вигляд міста вдалось відтворити ґрунтуючись на інформації, отриманій під час масштабних археологічних розкопок, які проводили у Звенигороді у 1950–1990-х роках.

– Дуже легко намалювати фантазію, яка нічим не підкріплена, але виглядає дуже гарно. Проте дуже відповідально і складно створити науково обґрунтовану реконструкцію історичного міста, – розповів Василь Петрик.

Презентована 3D-модель стала основою для створення відеоекскурсії давнім Звенигородом. Вона розпочинається з часів ще до заснування міста і проводить глядача крізь XI століття – період заснування Звенигорода, ХІІ–ХІІІ століття – період його найбільшого розквіту, і до 1241 року – загибелі міста під навалою монголо-татар. У ній можна побачити не лише вигляд княжої столиці з висоти пташиного польоту, але й «побувати» на давніх вуличках, у давньоруській церкві і навіть княжому палаці.

3D-модель давнього Звенигорода створили в рамках проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці», який фінансово підтримав Український культурний фонд. У майбутньому вона буде основою для створення віртуальної екскурсії історичним містом у новому історико-культурному парку «Древній Звенигород», який облаштовують на місці пам’ятки археології.

– Сучасні технології дозволять нам відтворити життя княжої столиці в деталях, оживити її і запросити відвідувачів у захопливу подорож. Розроблена 3D-модель нам дуже допоможе у цьому. Ми і далі працюватимемо з нею. Зокрема, маємо можливість деталізувати, як виглядала забудова боярського кварталу, створити окрему екскурсію сакральним Звенигородом чи князівським палацом, – говорить керівниця проєкту створення парку Наталя Войцещук.

Нагадаємо, 2018 року в селі Звенигороді стартував проєкт облаштування першого в Україні історико-культурного парку на території̈ пам’ятки археології̈ національного значення. Проєкт переміг у конкурсі ініціатив регіонального розвитку, і на його реалізацію виділені кошти у рамках секторальної бюджетної підтримки ЄС. Офіційне відкриття парку заплановане на 2020 рік.

Звенигород. Відеоекскурсія давньою княжою столицею

презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода презентація 3D-моделі древнього Звенигорода