У Політехніці побували з візитом представники міжнародних пам’яткоохоронних організацій

Український національний комітет ІКОМОС
Фото з візиту

11–16 липня 2022 року в Україні з візитом перебували представники Міжнародної ради пам’яток та видатних місць (ICOMOS), Міжнародного центру з дослідження збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) та Aliph Foundation: Тереза Патрісіо (Teresa Patricio), президентка ICOMOS; Зейнеп Гюль Унал (Zeynep-Gül Ünal), віцепрезидентка ICOMOS, координатор України в Робочій групі з моніторингу та реагування на кризи ICOMOS ICORRP (CMRWG – Crisis Monitoring and Response Working Group Ukraine Task Team); Апарна Тандон, провідна керівниця програми з надання першої допомоги культурній спадщині у час кризи (Senior Program Leader of ICCROM program «First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis») Міжнародного центру з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM), член ICOMOS; Майя Комінко (Maja Kominko), науковий та програмний директор фонду ALIPH.

В рамках візиту до Львова у стінах Національного університету «Львівська політехніка» 15 липня відбулася зустріч Терези Патрісіо, Зейнеп Гюль Унал та Апарни Тандон із представниками Українського національного комітету ІКОМОС. Організувала проведення зустрічі кафедра архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки на чолі з професором Миколою Бевзом. Представники місії мали змогу оглянути реставраційні лабораторії кафедри, відреставровані інтер’єри Актової зали та старої бібліотеки головного корпусу Політехніки. Президент УНК ІКОМОС Микола Гайда і вчений секретар Василь Петрик подали короткий огляд діяльності УНК ІКОМС в часі війни та Програму дій у співпраці з ICOMOS і міжнародними організаціями.

Президентка ICOMOS Тереза Патрісіо у своєму виступі наголосила, що зустріч із членами українського ІКОМОС є для неї та її колег дуже важливою. Ця спільна місія запланована від початку загострення війни, і вона дала можливість реально побачити проблеми України. Зейнеп Гюль Унал розповіла про діяльність Робочої групи з моніторингу та реагування на кризи стосовно України, про програми підтримки фахівців та порятунку культурної спадщини. Першим таким вагомим проєктом стане розповсюдження водно-туманних вогнегасників для дерев’яних українських церков, що завдяки співпраці ICOMOS, Фонду збереження сакрального мистецтва України, УНК ІКОМОС та Всесвітнього фонду пам’яток вже прибули в Україну. Апарна Тандон доповіла про апробацію методики оцінки руйнувань пам’яток і заявила про потребу проведення польових шкіл для тренінгу фахівців у цьому напрямі.

З повідомленнями про проблеми збереження пам’яток України в часі війни та про ініціативи українського ІКОМОС виступили Микола Бевз, Володимир Герич, Андрій Салюк, Ореста Ремешило-Рибчинська, Лідія Горницька. Відбулося детальне обговорення всіх проблем та пропозицій щодо напрямів подальшої співпраці інституцій, а також щодо розроблення детального Плану допомоги збереженню культурної спадщини України. Одним з важливих аспектів такої допомоги буде проведення циклу навчань на базі кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки та методичної й організаційної підтримки ІКОМОС, а також захист і збереження багаторічного доробку наукового інституту «Укрзахідпроєктреставрація», реалізація програми захисту українських дерев’яних церков.

У рамках зустрічі у Львівській політехніці Апарна Тандон провела тренінг із представниками громадських організацій та ініціатив із захисту музейних цінностей і пам’яток.

Докладніше – на сторінці ICOMOS – Україна у соцмережі Фейсбук.