Усі можливості – на долоні: у Політехніці на Дні програм Європейського союзу презентували 11 міжнародних проектів

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
День програм Європейського союзу «International & Erasmus Day»

Відділ міжнародної освіти Львівської політехніки організував День програм Європейського союзу «International & Erasmus Day».

З цієї нагоди 5 червня в університеті відбулася низка семінарів, на яких представили 11 міжнародних програм. Захід відвідали студенти, аспіранти та науково-педагогічні представники нашого університету.

– На минулій Вченій раді ми затвердили новий план розвитку Львівської політехніки на наступні сім років. У цій стратегії в нас є дуже амбітна мета – стати університетом № 1 в Україні за участю в міжнародних проектах. Тож ми активно стимулюємо роботу, що стосується міжнародної співпраці, аплікування на міжнародні ґранти, можливості академічної мобільності, запрошення до нас іноземців. Міжнародна академічна мобільність – це засіб, що дозволяє розвинути власні можливості, компетенції, здібності, побачити світ і здійснити промоцію України тощо, – коментує подію проректор Олег Матвійків.

За словами Олега Михайловича, захід організували у передканікулярний період, оскільки всі представлені програми розпочинаються з нового навчального року, тож студентам потрібно достатньо часу, щоб підготуватися.

– Ми запросили багато представників, аби кожен міг знайти свою програму-родзинку. Ми прагнемо вивести академічну мобільність у нашому університеті на рівень 20%, тобто 20% політехніків мають взяти участь у різних міжнародних програмах, проектах тощо, – каже ініціаторка та організаторка Дня, керівниця Відділу міжнародної освіти Наталія Гоц.

Участь у заході взяли такі міжнародні програми: DAAD (Німеччина), Fulbright (США), OeAD (Австрія), Melvana (Туреччина), Leopolis for future (Польща), програми уряду Франції, NAWA (Польща), Erasmus+ KA1, Erasmus+ KA2, Erasmus+ Jean Monnnet, Erasmus+ Youth (ЄС). Координатори презентованих проектів поділилися докладною інформацію про свої організації, розповіли політехнікам про особливості навчання у країнах, що вони представляють, порадили, як правильно оформити та подати документи на участь, розкрили секрети досягнення успішного результату тощо. Окрім цього, кожен охочий міг поспілкуватися з представниками особисто.

Особливе зацікавлення викликала скайп-презентація Erasmus+Молодь, яку провели представники Національного Erasmus+ офісу пані Катерина Жданова та пан Петро Крайник. В цьому заході прийняли участь не тільки молодіжні та спортивні осередки Політехніки, але й вперше долучилися представники шкіл, ліцеїв  та коледжів Львова.  

Представник програми DAAD пані Катрін Кайлі-Компе зауважила важливість вивчення європейських мов студентами політехніки, що додатково відкриватиме їм різні можливості в майбутньому професійному житті. Представник Campus France пані Ольга Сурмак запросила студентів до участі в заходах Alliance Francaise та участі в програмах уряду Франції.

Про можливості проходження студентами практики на провідних підприємствах Польщі, яку фінансують польські підприємці, розказала студентам та аспірантам пані Наталія Рожанківська. Президент фундації «Leopolis for future» пані Анна Гоц та представник програми Святої Ядвігі пані Ірина Галамай відповіли на питання учасників про те, якими якостями та знаннями має володіти студент, щоб пройти конкурсний відбір для участі в програмі. Пані Людмила Бурдюк доцент кафедри прикладної лінгвістики поділилася досвідом участі в програмі Fulbright в Сполучених Штатах Америки та дала поради написання заявок для участі в проектах.

Координатор програми Туреччини Melvana пані Олена Ланець презентувала можливості викладання та проведення наукових досліджень на прикладі Університету Карабук, а пані Діана Кіндзера поділилася досвідом участі в програмі політехніків.

Координатор Програми академічної мобільності Erasmus+КА1 Марія Пукало наголосила про оголошені 34 конкурси участі в цій програмі та вимоги Європейського Союзу щодо забезпечення прозорості та доступності для студентів і викладачів, а також щодо поширення досвіду в Політехніці європейського освітнього досвіду за результатами їх мобільності та участі у тренінгах.

Хорошим мотиваційним прикладом для студентів стала представниця Австрійської служби обмінів OeAD Олеся Гусак. Дівчина ще навчається, однак, з огляду на активну участь у різних стипендійних програмах, її взяли працювати до згаданої організації. Студентка поділилася власним досвідом із колегами і дала кілька порад.

– Фраза «я хочу навчатися в Австрії» є дуже загальна, з такою метою вам буде складно знайти програму. Ви повинні чітко розуміти, де хочете навчатися, що хочете вивчати та як ви будете це робити, тому під час пошуку стипендії важливо знайти університет, що спеціалізується на вашому фаху. Другий момент: коли ви заходите на сайт організації з метою пошуку програми, дуже часто там усе незрозуміло, тому можна розгубитися. Буває, що в переліку необхідних документів трапляються невідомі назви, апліканти не знають, як виглядає документ, що з цим робити. Чому організатори так роблять? Насправді це вже перший відбір, бо половина студентів, нічого не зрозумівши, покине сайт, ще частина не зрозуміє, як оформлювати документи та теж залишить цю справу. Тому завжди потрібно розбиратися, читати та запитувати – у бюро вам підкажуть, що робити, допоможуть з перекладом, пояснять, покажуть зразки. Головне – бажання, – наголошує Олеся Гусак.

Приємним бонусом для відвідувачів стала лотерея від Erasmus+: по завершенню кожної презентації, шляхом жеребкування, організатори обирали переможця, який отримував органайзер.

День програм Європейського союзу «International & Erasmus Day» День програм Європейського союзу «International & Erasmus Day» День програм Європейського союзу «International & Erasmus Day»