У Політехніці – інтелектуальне літо: школярі знайомилися з Університетом під час наукових таборів

Анастасія Задорожна, Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
на уроці

Від 19 червня учні львівських шкіл знайомилися з нашим університетом – цього дня стартували два літні наукові табори – «Політехнік Camp-2019» та «ІТ-Camp-2019».

Це уможливила кооперація Львівської обласної Малої академії наук та Львівської політехніки, зокрема Інтелектуального навчально-наукового центру професійно-кар’єрної орієнтації під керівництвом Василя Лозинського.

Урочисте відкриття літніх шкіл відбулося у Науково-технічній бібліотеці Політехніки. Учасниками таборів стали учні 8–11 класів гімназії «Євшан», ліцею «Львівський» та Львівської академічної гімназії, на яких упродовж десяти днів чекає захопливий світ сучасних технологій, знайомство з різними спеціальностями, що пропонує Політехніка, робота у команді та нові друзі.

Знайомство з університетом розпочалося тренінгом. Учасники виконували завдання на логічне мислення та креативність, розповідали про себе та знайомилися одне з одним. Зокрема, їм довелося з п’яти попередньо обраних слів вигадати рекламний слоган для кросівок. На виконання завдання школярі мали лише три хвилини, впоралися не лише вчасно, а й продемонстрували неабияку креативність. Основний меседж тренінгу – відкрийте свою приховану креативність та не бійтеся видатися смішними у власних ідеях.

Наступним пунктом у маршруті школярів став Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, де на кафедрі електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій учнів чекала лекція на тему «Програмування мікропроцесорної техніки та її взаємодія з периферійними пристроями». Окрім цього, школярів ознайомили з роботою контролерів Arduino, мінікомп’ютерів Raspberry Pi, 3D-принтера та авіоніки БПЛА.

А 21 червня учасники «Політехнік Camp-2019» відвідали Інститут інженерної механіки і транспорту, зокрема кафедру прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів. Директор ІІМТ Олексій Ланець розповів школярам про історію інституту та його сучасну діяльність, а доцент кафедр ПМОМ Едуард Плешаков прочитав лекцію про матеріалознавство.

– Оскільки технічні науки нині не дуже популярні серед дітей, нам складно знайти охочих для написання науково-дослідних робіт на таку тематику. Ми хотіли зацікавити школярів ще з літа, тому й вирішили створити такий табір. Ми дуже вдячні, що Василь Лозинський чудово підібрав інститути й кафедри – учням справді цікаво. Щодня ми відвідуємо різні інститути: даємо дітям відчути, що – їхнє, а що – ні. Особисто мене вразило, що майже кожна спеціальність у Політехніці базується на великому об’ємі комп’ютерних технологій. Сучасний розвиток науки потребує комп’ютеризації кожної галузі, тому бути лише ІТ-спеціалістом або спеціалістом певної галузі – вже замало. Відвідуючи різні інститути, майбутні абітурієнти можуть зрозуміти, що не обов’язково вступати на ІТ-технології, можна, наприклад, піти на радіотехніку і теж багато програмувати. Наразі ми дуже вражені та задоволені Політехнікою, – коментує Ірина Лема, кураторка «Політехнік Camp-2019» з боку Малої академії.

учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом учні львівських шкіл знайомилися з університетом