У Перемишлі відбулася Друга міжнародна асамблея «Українка у світі», головним організатором якої був МІОК

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з асамблеї

15 жовтня 2023 року в Українському Народному Домі Перемишля в рамках ХІІ Конґресу Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) з нагоди відзначення її 75-ліття відбулася Друга міжнародна асамблея «Українка у світі». «Об’єднані любов’ю до України – для її перемоги та відновлення» – під таким гаслом пройшли всі події. Головним організатором Асамблеї у співпраці зі СФУЖО був Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки.

Цьогорічна Асамблея продовжила традиції, започатковані МІОКом 2019 року у Львівській політехніці, розвинула концепцію заходу, яка відповідає викликам сьогодення. Зазначимо, що подія відбулася в умовах широкомасштабного вторгнення росії в Україну, що зумовило і вибір тематики. У фокусі обговорення була Українка, її героїзм, стійкість, волонтерство. Саме під такою назвою проходила одна з панелей Асамблеї.

Оскільки цей захід організатори присвятили ювілею СФУЖО, на обговорення було винесено ключові питання діяльності цієї парасолькової організації, заснованої 1948 року, до складу якої входять українські громадські жіночі організації з 33 країн світу.

Друга Асамблея, що відбувалася в офлайн-форматі, зібрала понад сотню українських жінок з понад 20 країн світу та з цілої України. Подія відбулась у знаковому місці для українського світу – Українському Народному Домі, який є символом незнищенності українського духу. Вибір місця проведення, а саме у Польщі, – це також знак поваги і вдячності українського жіноцтва нашим сусідам, які з перших хвилин вторгнення прийняли мільйони українських родин, втікачів від війни.

Після офіційного відкриття, в якому взяли участь відомі особистості, зокрема лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук, депутати різного рівня та голова СФУЖО попередніх каденцій Оксана Соколик, надійшли вітання від глав українських церков, Міністерства закордонних справ України, ректора Львівської політехніки, який гостинно приймав Річні наради, Конґреси СФУЖО впродовж тривалого часу.

Доповідачками Першої панелі «СФУЖО: 75 років єднання українського жіноцтва для міжнародної адвокації українських інтересів» стали:

  • д-рка Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, депутатка 5-го скликання;
  • д-рка Євгенія Петрова, в.о. голови СФУЖО;
  • Наталія Павленко, голова Союзу Українок Америки;
  • д-рка Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Модераторкою була Маріанна Євсюкава, співзасновниця й координаторка Української жіночої ініціативи в ОАЕ.

Катерина Левченко підкреслила важливість представництва СФУЖО в ООН та працю на міжнародному рівні для адвокації прав українських жінок у світі. Євгенія Петрова говорила про роль жіночих організацій, які є голосом українки в складному глобальному світі. Наталія Павленко зосередилась у своєму виступі на пріоритетних напрямках роботи СУА, а саме: адвокація, освіта, культура, народна дипломатія.

Ірина Ключковська закцентувала увагу на необхідності глибинного дослідження українського жіночого руху як інтегральної частини історії України та на потребі поширення знань про цей напрям і про діяльність СФУЖО у різних середовищах України.

Другу панель – «Українка у світі: героїзм, стійкість, волонтерство» – модерувала д-рка Оксана П’ятковська, заступниця директорки МІОКу, яка підкреслила унікальність української жінки, що за потреби бере в руки зброю для захисту рідної землі, залишається в Україні, демонструючи своєю працею стійкість нашої нації і кожну хвилину свого часу віддає волонтерству для нашої перемоги.

Ці тези модераторки підкреслили панелістки, які своєю працею свідчать про феномен Українки, особливо:

  • Наталка Панченко, лідерка організації «Євромайдан Варшава», голова правління та співзасновниця фонду Stand with Ukraine;
  • Ірина Плахтій, голова правління, співзасновниця благодійного фонду «Із янголом на плечі»;
  • Марія Петрова-Мацюк, голова Всеукраїнської ліги українських жінок;
  • Наталія Пошивайло-Таулер, членкиня управи СФУЖО, віцепрезидентка СКУ;
  • Ольга Юськевич, помічниця голови Національної поліції України, майор поліції.

Такі типові для української спільноти і водночас унікальні наші доповідачки говорили про свою подвижницьку роботу і для адвокації України (Наталка Панченко), і для допомоги хворим дітям, військовим, жінкам, які повернулися з полону (Ірина Плахтій), і про підтримку військових на фронті та їхнє забезпечення (Марія Петрова-Мацюк), і про розвиток українського шкільництва за кордоном та популяризацію української мови як зброї для захисту української ідентичності (Наталія Пошивайло-Таулер). Усіх вразила розповідь майора поліції Ольги Юськевич про героїзм жінок-поліцейських в умовах війни.

Учасниці Конґресу дійшли висновку про необхідність продовження практики проведення Міжнародної Асамблеї як комунікаційного майданчика для мотивації, обміну досвідом, налагодження партнерства та формування нових ідей для підсилення українського жіночого руху у світі.

Приємним акцентом роботи Асамблеї був виступ дитячого колективу «Краєчка» (художні керівниці Тетяна Чорна-Наконечна та Іванна Данилейко), а також гурту «Крайка» (художня керівниця Тетяна Чорна-Наконечна).

Учасниці Асамблеї висловлюють глибоку вдячність керівнику Народного дому в Перемишлі Ігорю Горківу та колективу, який він очолює, а також Марії Туцькій, членкині управи Об’єднання українців у Польщі, багаторічній лідерці громадської організації «Народний дім у Перемишлі», голові Об’єднання українців у Польщі в Перемишлі.

Учасниці Конґресу та Асамблеї висловлюють вдячність Ірині Ключковській, Оксані П’ятковській, Ользі Долінській, Ользі Руснак, Андрієві Яціву, Ірині Білоус та іншим працівникам МІОКу за дієву співорганізацію, інформаційну та змістову підтримку, створення виставки «СФУЖО – 75», серію інтерактивних матеріалів та розробку ювілейного видання журналу «Українка в світі».

Фото з асамблеї Фото з асамблеї Фото з асамблеї Фото з асамблеї