У Науково-дослідному центрі «Демос» Університету відбувся семінар «На шляху відродження економіки регіону»

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
семінар «На шляху відродження економіки регіону»

На початку лютого 2018 року в Науково-дослідному центрі соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка» відбувся черговий науково-методичний семінар «На шляху відродження економіки регіону: від глобальних проблем до локальних ініціатив». Тему заходу підказала подія міжнародного значення – 48-й Всесвітній Економічний Форум (23–29 січня 2018 року, Давос, Швейцарія), який зібрав близько 350 VIP – персон політичної еліти різних держав світу (серед них – понад 60 лідерів країн), 1900 керівників провідних компаній світу, 900 громадських діячів. Питання, підняті його учасниками, стали в НДЦ «Демос» фактором вигідного залучення до співпраці широкого кола осіб – представників різних наукових (навчальних та академічних) шкіл, студентів.

Семінар мав двоєдину мету – посилити увагу викладачів, наукової спільноти регіону до проблем глобального характеру та обговорити можливості ефективної реалізації власних локальних ініціатив на шляху відродження економіки конкретного регіону, зокрема Львівщини.

Щодо першого питання з промовою виступила постійний модератор семінарів, д.е.н. професор У.Я. Садова. Вона пригадала історію започаткування Форуму, озвучила порядок денний нещодавнього заходу, окреслила очікування присутніх на вироблення стратегічного плану дій до забезпечення ключової мети Форуму – створення спільного майбутнього у роз’єднаному світі. Уляна Ярославівна, проілюструвавши слайдами тематичні розділи зустрічей (присвячені кризі глобалізації, криптовалютам світу, зеленій енергетиці і шкідливим викидам, правам жінок і правам мігрантів), зупинилася на ключових небезпеках сучасного світу – краху глобальної ІТ-системи та зміні клімату.

Предметним і надзвичайно цікавим для учасників семінару стало обговорення питань поглиблення соціальної нерівності у світі (82% світового багатства перебуває в руках 1% людей), що є однією з причин конфліктів, війн, нових хвиль біженців, пошуку рецептів подолання бідності (розриву між бідністю і багатством), аналізу плюсів та мінусів використання ВВП як ключового показника економічного розвитку.

Д.е.н., проф. Семів Л.К (Львівський інститут банківської справи УБС НБУ) доповнила дискусію чіткими доказами ситуації, яка склалася, з допомогою показників української статистики. Нагадавши, що на Форумі було запропоновано більше орієнтуватися не на показник ВВП, а на Індекс інклюзивного розвитку, професор детально озвучила перспективи використання індикатора – як такого, що дає більш повну картину про стан економіки країни, про реальний рівень життя людей, враховує 11 додаткових параметрів, зокрема, коефіцієнту розшарування суспільства за доходами, рівня бідності, державного боргу і ін. (нині за показником Україна посідає 49 місце серед 74 країн, які розвиваються; попадає у шкалу «падаючих» економік – 3,42 пункти з 6 можливих). Семів Л.К., Садова У.Я., Гринькевич О.С., Фещур Р.С. запропонували розробити відповідну методику розрахунку показника для рівня регіональної економік в Україні. Водночас, згадавши про Указ Президента «Про стратегію стійкого розвитку «Україна -2020», констатували, що в Україні нерівність гальмує розвиток, причому через безвідповідальні дії політиків.

Професор У.Я. Садова озвучила також ініціативу Європейського Союзу під назвою «Цифровий порядок денний для Європи – 2020», документа, який визначає роль інформаційно-комунікаційних технологій у нарощуванні соціального та економічного потенціалу новітніх технологій, насамперед Інтернету, веб-технологій як важливого інформаційного середовища діяльності суспільства в цілому, підвищення добробуту його громадян та електронізації ведення підприємництва. До речі, варто додати, сказала Уляна Ярославівна, що темпи розвитку інформаційного суспільства характеризуються такими індексами як індекс мережевої готовності, індекс розвитку електронного урядування, індекс розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у державі. Доповідач детально зупинилася на розрахунку кожного з наведених індексів та місці України у відповідних рейтингах.

Друга частина семінару була присвячена проблемам комплексного оцінювання стану здоров’я населення регіону (на прикладі Львівської області), зокрема, аналізу наявних методик і досвіду конструювання комплексного показника, виробленню авторського підходу до побудови інтегрального індексу здоров’я, апробації пропонованого алгоритму на прикладі Львівської області, з’ясуванні перспектив застосування методики у конкретній ситуації. З доповіддю виступила старший науковий співробітник ДУ «ІРД імені М. Долішнього НАН України», к.е.н. О.О. Левицька.

На завершення семінару старший викладач Інституту економіки і менеджменту Н.Л. Калиновська нагадала присутнім про світлу постать Кузьми Скрябіна, який дуже потужно ніс правду, віру, любов до людей, проте кілька років назад загинув у цей день, і подарувала присутнім чудовий вірш «Вінок любові».

Докладніше про семінар «На шляху відродження економіки регіону»

на семінарі «На шляху відродження економіки регіону» на семінарі «На шляху відродження економіки регіону» на семінарі «На шляху відродження економіки регіону» на семінарі «На шляху відродження економіки регіону» на семінарі «На шляху відродження економіки регіону» на семінарі «На шляху відродження економіки регіону»