У Науково-технічній бібліотеці відзначили річницю відновленого УФОТО

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу в НТБ

У читальній залі Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» (вул. Професорська, 1) відбулися святкові заходи з нагоди першого року роботи відновленого Українського фотографічного товариства (УФОТО).

9 листопада 1930 року у Львові було офіційно створене Українське фотографічне товариство. Через дев’яносто один рік, а саме 9 листопада 2021 року, команда однодумців, зокрема Роман Метельський, Софія Легін, Ігор Ткачик та Ігор Гармаш, на волонтерських засадах відновили Товариство.

«Читальний зал Науково-технічної бібліотеки дуже знаковий для нас. Адже два роки тому, в березні 2020-го, саме тут ми святкували 90 років УФОТО. Тому дуже приємно, що в цьому залі святкуємо й першу річницю відновленого Товариства», – зазначив голова УФОТО Роман Метельський.

Член УФОТО Ігор Гармаш розповів, що 1 квітня 2022 року в Науково-технічній бібліотеці відбувся перший захід відновленого Товариства. Від 28 квітня тут системно проходять різноманітні події, організовані УФОТО.

«Сьогодні в нас у цьому залі вже 60-й публічний захід. А загалом за цей рік ми провели понад 100 подій. Це були презентації, лекції, кінопокази. Зокрема, проводили шестиденний фестиваль «Львівські Фото Фестини». Наші заходи відбувалися не лише у Львові, ми налагодили співпрацю зі Сумами, Запоріжжям, Луцьком, а також із багатьма містами на Львівщині. Цього ж року ми стали співзасновниками Центру порятунку культурної спадщини, який постав за декілька днів до повномасштабної війни. Для нас важливо не лише збиратися і слухати одне одного, а й робити конкретні практичні кроки для популяризації та збереження української культури. 12 липня ми відкрили Фотомузей, який за цей час відвідали понад тисячу людей. Українська культура дуже потребує оцифровування матеріалів, адже війна показала, що ми можемо втратити частину наших скарбів, а таким чином, завдяки технологіям, можна їх зберегти. Ми, так би мовити, обростаємо технікою завдяки допомозі різних друзів. Роман Метельський за цей час зміг оцифрувати тисячі унікальних негативів», – сказав Ігор Гармаш.

Крім того, Товариство збирає гроші для потреб ЗСУ. Зокрема, вже зібрано кошти на один позашляховик, який використовують бійці у війні з російським агресором.

Директор Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» Андрій Андрухів розповів, що співпраця Політехніки та УФОТО перебуває на високому рівні й розпочалася значно раніше, ніж цього року.

«Цікаво те, що наша співпраця з УФОТО має значно довшу історію. Працівники бібліотеки підняли особову справу Юліана Дороша, члена УФОТО, який у 50-х роках минулого століття працював у Політехніці. Виявилося, що він відповідав у нас за Музей історії техніки», – зауважив Андрій Андрухів.

Під час заходу відбулося посвячення двох нових членів УФОТО. Йдеться про історика Андрія Сову і поета та громадського діяча Юрія Кархута.

У межах святкування відбувся прем’єрний показ фільму, який вдалося оцифрувати завдяки співпраці УФОТО в особі Ігоря Ткачика та відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича. Фільм розповідає про археологічні розкопки, які наприкінці 50-х років проводив Львівський інститут суспільних наук Академії наук УРСР в с. Молодове, що було затоплене 1981 року внаслідок будівництва Верхньодністровської ГЕС. Село лежало нижче за течією від відомої Бакотської затоки, тож це відео – унікальна можливість побачити, який вигляд мав Дністровський каньйон до затоплення.

Ще однією цікавинкою заходу було відкриття виставки світлин Олександра Пежанського під назвою «Перший колір». В експозиції представлено перші відомі українські світлини Львова й околиць 1938–1939 років. Через відеозв’язок до відкриття долучилася донька фотографа Олександра Пежанського Дарія Ярошевич, яка мешкає в Чикаго (США). Вона поділилася спогадами про батька.

Гостей заходу вже традиційно пригощав незмінний партнер УФОТО – «Кава Старого Львова».

Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ