У Науково-технічній бібліотеці відбувся кінопоказ, присвячений 36-й річниці Чорнобильської катастрофи

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Фото із заходу

У Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбувся кінопоказ документального фільму «Десять років відчуження», присвячений 36-й річниці Чорнобильської катастрофи. Захід організований УФОТО спільно з Центром мистецтв «АРТ-Простір», Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA, Львівським фотомузеєм та громадською організацією «Центр історичної пам’яті».

У фільмі об’єднано кілька окремих сюжетів, які розповідають одну історію – як живеться у зоні відчуження через 10 років після аварії на ЧАЕС. Присутні побачили літніх людей, які залишились у своїх домівках, їхній побут, медика і священника, які приїхали, очевидно, на потребу, машину, що привезла хліб, покинуті будинки. Кадри хроніки підсилюють побачене. Режисер Сергій Буковський разом із творчою групою зробили не просто документальний фільм, а – фільм-рефлексію.

Подія залишила об’ємне враження: фільм дав уяву про приватний погляд звичайних людей, документальні кадри зафіксували справжні події, а професор Олександр Кіцера, який відвідав Чорнобильську АЕС як лікар у 1992 році, дав розуміння ситуації з погляду медика.