У Науково-технічній бібліотеці відбулася лекція «Модест Левицький, або Історія однієї фотографії»

Софія Габрих, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з лекції

Гості Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки побували на лекції професора Олександра Кіцери «Модест Левицький, або Історія однієї фотографії». Присутні на заході мали змогу ознайомитися з життям і діяльністю славетного українця, переглянути світлини та запитати лектора про все, що їх цікавить і пов’язане з постаттю Модеста Левицького.

Олександр Кіцера зазначив, що ім’я Модестус означає скромний, невибагливий. Таким і був Модест Левицький – видатний український лікар, письменник, композитор і громадський діяч. Народився Модест Пилипович 25 липня 1866 року на Вінниччині в шляхетській родині, здобув філологічну і медичну освіту в Київському університеті св. Володимира.

«Що мене пов’язує з Модестом Левицьким? Навіть не так мене, як моїх батьків. Уперше я побачив Модеста Пилиповича на світлині у фотоальбомі своєї родини. Я запитав у мами, що це за чоловік, та не дістав відповіді. Аж значно пізніше з її щоденника я дізнався, що моя перша зустріч із паном Левицьким відбулася, коли мені минуло лише дванадцять місяців», – розповів Олександр Кіцера.

Ще навчаючись, Модест одружився, і дружина Зінаїда стала його вірною супутницею життя та літературною співробітницею. З-під її пера вийшла біографічна повість «При битій дорозі».

Модест Пилипович був знаним лікарем і навіть лікував Лесю Українку.

«Леся знепритомніла, і її відвезли до лікарні. Туди ж покликали Модеста Пилиповича, щоб оглянув її. Зайшовши до кімнати, він звернув увагу, що стіни пофарбовані в яскраво-зелений колір, і спитав Лесю, якої на той момент ще не знав, чи зручно їй лежати в кімнаті з такими стінами. Вона ж відповіла, що ці стіни нагадують їй рідну Волинь, і додала, що її звати Леся Українка. З того часу вони стали добрими друзями із сім’єю Косачів. Модест Левицький не лише лікував родину письменниці, а й поклав на музику цикл поезій «Сім струн», поділився лектор.

Модест Левицький досконало знав десять мов і провадив перекладацьку діяльність, а також сам писав як лікарські порадники, так і оповідання. Видатний український діяч помер 16 червня 1932 року в Луцьку, де й похований.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції