У Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки працюють над оцифруванням книжкового фонду

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Андрій Андрухів

Оцифрування власних фондів та наповнення сканованими копіями електронної бібліотеки librarygo.lpnu.ua є одним із завдань, над яким сьогодні працюють у Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки. Процес оцифрування книг розпочали ще два роки тому за допомогою звичайної офісної техніки, але віднедавна працюють на сучасному німецькому сканері, який спеціально для бібліотеки закупив університет.

Директор бібліотеки Андрій Андрухів розповідає, що завдяки новому сканеру заплановану роботу зможуть виконувати значно швидше та якісніше. Насамперед планують зосередиться на скануванні актуальної навчальної літератури, тобто книг, яких не вистачає всім студентам. Йдеться про підручники із загальних дисциплін – фізики, хімії, історії та ін. Саме їх найчастіше бракує на початку навчального року.

«Раніше ми сканували з допомогою планшетних офісних сканерів, але на це йшло багато часу. Інколи сканування книги займало декілька днів. Ще однією проблемою було те, що наші сканери не призначені для масового сканування, тому вони часто ламалися і в роботі були тривалі перерви. Та все ж поетапно ми опрацьовували літературу й публікували її в цифровій бібліотеці librarygo.lpnu.ua. Сьогодні в ній розміщено понад 40 книг. Проте, розуміючи необхідність якісного інформаційного забезпечення навчального процесу і, відповідно, оцифрування актуальних видань, ми звернулися до ректора з проханням закупити сучасний сканер, і в грудні минулого року його вже було доставлено в бібліотеку», – розповідає Андрій Ігорович.

«Сучасний сканер дає можливість сканувати одну сторінку за 4 секунди. Після цього починається процес опрацювання матеріалу: працівники перевіряють, чи всі сторінки якісно відскановано, далі технічно опрацьовують та формують метадані. Цей технологічний процес також займає певний час. Останній етап – внесення сканованої книги і всіх відомостей про неї в електронну бібліотеку. Сьогодні ми тільки налагоджуємо процес, працівники освоюють нову техніку. Для цього вже є визначений штат людей. Щодо кількості видань, які плануємо оцифрувати, то вичерпного списку немає, оскільки добираємо документи з різних галузей», зазначає директор бібліотеки.

Ще одним із напрямків роботи є оцифрування рідкісних і цінних видань. У майбутньому в бібліотеці хочуть оцифрувати і їх, але цей процес має свої особливості. Адже часто такі видання перебувають у незадовільному стані й потребують передовсім реставрації, щоб сканування не завдало шкоди. Тому працівники бібліотеки напрацьовують технологію, яку згодом застосують і для цінних видань.

«Якщо говорити про сканування цінних та рідкісних книг, то наразі ми визначаємося з методикою роботи. Адже йдеться про збереження унікальних документів, які представляють розвиток наукових шкіл університету, наукове дослідження видань і розкриття фонду. Плануємо оцифровувати персональні наукові доробки політехніків довоєнного періоду. Зазначу, що серед них є видання, які є лише в нашій книгозбірні. Звичайно, нас тішить, що завдяки сканеру, який закупив університет, ми зможемо оцифрувати та презентувати спільноті унікальні видання фонду».