У Національному університеті «Львівська політехніка» відбулися Erasmus Days

Центр міжнародної освіти Львівської політехніки
Фото із заходів Erasmus Days

З 11 по 13 жовтня у Національному університеті «Львівська політехніка» відбувалися Дні програми Erasmus.

В Актовій залі головного корпусу урочисто розпочала подію вітальним словом проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай. Вона відзначила можливості, які мають сьогодні студенти Університету, й підкреслила важливість участі у міжнародних проєктах та ініціативах для подальшого кар’єрного росту. Також учасників події привітав через онлайн-зв’язок проєктний менеджер Ерасмус+ офісу України Петро Крайнік, який відповідає за напрям Jean Monnet. Він подякував працівникам Львівської політехніки за наполегливість у написанні заявок на міжнародні гранти програми Еразмус, велика кількість із яких стали переможцями.

Упродовж трьох днів фахівці та консультанти Центру міжнародної освіти розповідали про можливості участі у різних програмах як для студентів, так і для викладачів.

Провідна фахівчиня ЦМО Леся Брич докладно пояснила студентам, як стати учасниками програми академічної мобільності Erasmus+ КA1, про підхід до написання мотиваційного листа, підготовку документів на відрядження. Цікавим бонусом для присутніх були онлайн- та офлайн-виступи колишніх і теперішніх учасників програми. ЕrasmusAlumni поділилися своїм досвідом, розповівши про переваги і труднощі, які виникають у процесі навчання, але, незважаючи на це, надзвичайно вдячні за надані можливості. Для викладачів пані Леся надала інформацію про те, як взяти участь у програмі для викладання в іноземних університетах, як укласти нові угоди для збільшення кількості можливостей для студентів і викладачів.

Одним з напрямів програми є Erasmus Students Network (ESN). Це студентський осередок, учасники якого допомагають студентам, що прибувають на навчання, в адаптації до нових умов. В Україні поки що два осередки – в Києві та Чернівцях, але Львівська політехніка також повинна стати таким центром у Львові. Одним із видів діяльності на шляху до ESN буде дружня допомога випускниками, майбутнім учасникам міжнародної мобільності. В Університеті кілька років тому створено осередок Buddy System для підтримки іноземних студентів, тож він буде основою для майбутнього осередку ESN. До участі в ньому запрошують усіх активних студентів, які прагнуть цікавого та веселого життя.

Керівник проєктного офісу Назарій Андрущак презентував для викладачів можливості програми Erasmus+ КА2.

Ще одним видом програми Erasmus+ є проєкти Jean Monnet. Відповідальна за цей напрям Олена Федорова привітала переможців 2023 року й надала короткі рекомендації охочим подаватися у наступний період відкриття заявок.

Крім можливостей програми Erasmus+, у наступні дні було презентовано й можливості інших програм різних країн Європи та США.

Олена Федорова розповіла про програми французького уряду для викладачів, студентів та молодих науковців. Програми Німеччини від DAAD та австрійські програми OeAD запрезентував фахівець Центру міжнародної освіти Роман Флейчук. Про можливості практики у програмі Leopolis for Future розповіли проєктна координаторка програми Ірина Вознюк-Богів та випускниця програми, студентка Львівської політехніки. Участь в цій програмі дає чудову можливість студентам та аспірантам отримати практичні навички на підприємствах, у фірмах чи міських управліннях Польщі.

Також польську програму NAWA презентувала фахівчиня ЦМО Олександра Степанюк. Це програма, на яку можуть подаватися українські університети тільки у співпраці з польськими партнерами, але є цікаві можливості для організації конференцій, тренінгів, наукових досліджень та багато іншого.

Одним із перших університетів в Україні, де було впроваджено програму подвійних дипломів, є Львівська Політехніка. Про умови участі для студентів, плани налагодження програми для кафедр та нові виклики з її реалізацією розповіла відповідальна за програму Христина Барвінська. Також пані Христина нагадала про програми «Візит-професор» і «Гостьовий лектор», які не втрачають своєї популярності, Baltic University Program та програми, які підтримує уряд Сполучених Штатів Америки як для студентів, так і для викладачів.

Підсумки кожної програми та, загалом, цікавої події в Університеті підбила координаторка програми Erasmus+, керівниця Центру міжнародної освіти Наталія Гоц. Вона наголосила на важливості знання мов, необхідність кваліфікованих знань у студентів, які беруть участь у програмах стажувань, академічних мобільностях та інших активностях, оскільки це «обличчя» університету, формування думки про нього та майбутнє поширення результатів участі.

Несподіваною приємністю було проведення розіграшів невеличких призів для зареєстрованих учасників. Переможці отримали футболки та горнятка з логотипами Політехніки і програми Erasmus+.

Чекаємо всіх на наступних подіях!

Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days Фото із заходів Erasmus Days