У МІОК Львівської політехніки відбувся круглий стіл із проблем міграції та ринку праці

МІОК Львівської політехніки
У МІОК відбувся круглий стіл із проблем міграції та ринку праці

30 травня 2018 року в приміщенні Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відбувся науково-практичний круглий стіл «Міграція і ринок праці: чи можливий транснаціональний захист українських трудових мігрантів?», організований МІОКом спільно з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Запорука».

Метою організаторів заходу було об’єднати зусилля науковців, експертів, представників державного та громадського секторів для аналізу проблем функціонування вітчизняного ринку праці, порушення прав працівників і практики посередництва у працевлаштуванні за кордоном з метою пошуку шляхів транснаціонального захисту прав українських трудових мігрантів.

Відкриваючи круглий стіл, модератор заходу Оксана П’ятковська наголосила:

– Тема дискусії не є новою, однак в сучасних умовах вона набирає все більшої актуальності, оскільки, з одного боку, відбуваються істотні зміни міграційних трендів та міграційної поведінки населення, а з іншого – економічна криза в Україні, різке падіння доходу населення та проблеми формування ринку праці зумовлюють нові виклики, які вимагають пошуку нових механізмів їх подолання.

У вступному слові директор МІОКу Ірина Ключковська зазначила, що запропонована для обговорення тема лежить у площині професійного інтересу працівників Інституту.

– Вважаємо, – підкреслила Ірина Михайлівна, – що науково обґрунтовані висновки щодо трудової міграції – це та основа, на якій повинні базуватися рішення, що ляжуть в основу нормативно-правових актів захисту прав українських працівників і трудових мігрантів.

Під час круглого столу було презентовано українську частину результатів дослідження, здійсненого в рамках проекту «Назустріч посиленню транснаціональної співпраці у сфері трудового права з питань трудової міграції» (STRONGLAB) щодо трудової міграції з України та інших європейських країн до країн Вишеградської четвірки, який був реалізований міжнародним консорціумом у складі Multikulturni centrum Praha (Чехія), Fundacja «Nasz Wybór» (Польща), Centrum pre výskum etnicity a kultúry (Словаччина), AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület (Угорщина), Благодійної організації «Благодійний фонд «Запорука» (Україна).

Презентувала дослідження одна з його авторів Вікторія Володько, к.соц.н., викладач кафедри соціології Львівського національного університету імені Івана Франка і дослідник БО «Запорука». Серед спікерів круглого столу були експерти, які брали участь у виконанні цього дослідження, а також представники управління Держпраці у Львівській області та Всеукраїнського об’єднання солідарності трудівників «Воля».

Цікаві запитання й відповіді, жвава дискусія та різносторонній підхід забезпечили ефективність, інформаційну насиченість і високу продуктивність заходу. Учасники не лише поділилися своїми науковими напрацюваннями, заслухали практиків у сфері зайнятості та захисту прав працівників, обговорили проблемні питання, зокрема «чи можливий транснаціональний захист українських трудових мігрантів», але й напрацювали нові ідеї для проведення подальших досліджень.