У МІОК на міжінституційному науковому семінарі обговорили міграційні тенденції української молоді

МІОК Львівської політехніки
на засіданні

22 березня 2018 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» спільно з Відділом соціальної антропології Інституту народознавства НАН України у приміщенні МІОКу провели науковий семінар «Міграційні тенденції української молоді в контексті мобільностей сучасного світу».

У семінарі взяли участь представники різних інституцій, зокрема з Національного університету «Львівська політехніка», Науково-дослідного Центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос», Інституту народознавства НАН України, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.В. Долішнього НАН України», Аналітичного центру CEDOS, Представництва ВБФ «Запорука» у Львівській області.

На семінарі обговорили проблеми глобальної мобільності молоді, особливості мобільності українських фахівців IT-сектору та міграційних настроїв української студентської молоді в умовах візової лібералізації, а також проаналізовано міграційні тенденції української молоді в контексті модернізації України. Окрему увагу було приділено питанню участі України у транзитних міграціях та транскордонних мобільностях на Євразійському просторі.

Робота семінару відбувалася у форматі доповідей та дискусій за круглим столом.

Відкриваючи семінар, директор МІОКу Ірина Ключковська наголосила на актуальності проведення такого типу заходів, зокрема поглибленні комунікації та спілкування між науковцями з різних інституцій для обговорення важливих питань, а також підкреслила актуальність теми міграції української молоді в сучасному глобалізованому світі.

Свої доповіді представили на обговорення Ігор Марков, к.істор.н., докторант Інституту народознавства НАНУ, наукові співробітники Відділу соціальної антропології Інститут народознавства НАНУ к.істор.н. Петро Чорній, к.соц.н. Данило Судин та Ганна Заремба-Косович, а також наукові співробітники МІОКу к.е.н. Оксана П’ятковська та Юрій Марусик.

У ході роботи семінару було презентовано результати досліджень, проведених у рамках різних міжнародних проектів, зокрема EURA-NET (Transnational Migration in Transition: Transformative Characteristics of Temporary Mobility of People), YMOBILITY (Youth mobility: Maximizing opportunities for individuals, labour markets and regions in Europe), STIM Project (Social Transformation and International Migration in the 21st Century) та інші.

Наукові доповіді, виступи й дискусії на семінарі дали можливість здійснити продуктивний обмін результатами наукових досліджень у сфері міграцієзнавства, а також зміцнити зв’язки між науковими інституціями для подальшої співпраці та ініціювання нових дослідницьких проектів.

на засіданні на засіданні на засіданні на засіданні