У межах серії зустрічей «Запитай випускника» відбулася відкрита лекція Ярини Возняк

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з лекції

30 квітня студенти зустрілися з випускницею нашого університету Яриною Возняк і дізналися, наскільки різним може бути кар’єрний шлях соціолога. Вона розповіла про те, які практичні навички будуть вирішальними в роботі, а також які soft skills та інструменти обов’язково стануть у пригоді.

Ярина Возняк — керівниця дослідницького напряму департаменту досліджень Львівського IT Кластера. Теорія, що передбачена програмою університету, на її думку, корисна, адже є певною основою, на якій базуватиметься практика.

— Це як оптика: ви подивилися на проблему під певним кутом зору, потім під іншим. Це трансформується в уміння поставити себе на чиєсь місце. Це не лише вміння соціолога, а взагалі роботи з людьми, — пояснила Ярина.

Неочевидними, однак важливими навичками наша випускниця назвала вміння правильно формулювати свої думки, завдання для колективу, шукати інформацію, опрацьовувати великий її обсяг, мати критичне мислення та широкий кругозір. Користуватися варто всіма доступними інструментами, зокрема ChatGPT, проте пам’ятати, що він не всесильний, творчу роботу виконує посередньо і є безплатним, а отже, його має й той, кому ви надішлете його текст. У такому разі вона рекомендує користуватися Perplexity.ai, бо цей бот залишає посилання на джерела інформації, і користувач може переконатися в його надійності.

Соціологія досить універсальна спеціальність. За словами Ярини Возняк, вона передбачає широкий спектр знань, і після завершення навчання учасники цієї освітньої програми можуть бути корисні на дуже різних посадах. Не обов’язково йдеться про власне соціологів чи соціальних працівників, а й про комунікаційників, проєктних менеджерів, маркетологів, працівників громадських організацій, бізнес-аналітиків, data science.

— Ви спеціалісти на роздоріжжі, у вас ще є час подумати, що вам більше подобається, але й базові речі вам потрібно знати, — зауважила лекторка.

На думку Ярини, дуже важливо визначитись і впевнитися у своєму кар’єрному шляху, а відтак рухатися ним. Це можуть бути й суміжні посади та обов’язки, однак компанії не люблять резюме, де вказано, що людина працювала на кардинально різних посадах, що свідчить радше про її непослідовність, ніж професіоналізм.

Для студентів, за їхніми словами, ця лекція була дуже насичена, адже вони лише на першому курсі, і майже все, що почули, для них нове.

— Дуже цікаво і круто, коли до нас приходять практики. Це надзвичайно цінні знання, які викладачі надають вам, і власне це поєднання теорії і практики є чудовим та надихаючим, — зазначила лідерка Групи зв’язків з випускниками Оксана Гордійчук.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції