У межах проєкту EUSTS відбулася зимова школа з питань функціонування ЄС та європейської інтеграції України

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-школи

Упродовж 1–9 лютого 2024 року в межах проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки Програми Erasmus+ напряму Жан Моне з метою популяризації знань про ЄС та євроінтеграційний процес України відбулася онлайн Winter Euroschool «European best practices: energy, digital and environmental dimensions».

Тематика зимової єврошколи стосувалася актуальних питань функціонування ЄС та європейської інтеграції України. Під час чотириденного заходу учасники обговорили основи функціонування та правову систему Європейського Союзу, його інституції і цінності, ключові засади енергетичної та екологічної політик, тренди цифрової трансформації, співробітництво й партнерство між Україною та ЄС.

Онлайн-захід зібрав 75 учасників, зокрема учнів, студентів, аспірантів, викладачів, наукових співробітників, менеджерів різних рівнів. Особливе захоплення викликала широка територіальна репрезентативність учасників: це не лише Львів та Львівщина (Самбір, Старий Самбір), але й Київ, Дніпро, Вінниця, Харків, Чернігів, Кривий Ріг, Хмельницький, Одеса та інші міста України. Загалом зацікавлення виявили представники 26 закладів вищої освіти, 6 коледжів, а також ліцеїв, гімназій та шкіл.

Захід розпочався з вітального слова керівниці проєкту EUSTS професорки Ярини Турчин, а його ключовими спікерами стали Іван Нагорняк, Петро Байковський, Ольга Мелень-Забрамна, Марія Лопушанська, Оксана Горпинюк, Петро Сухорольський, Олена Лукачук, Зоряна Зазуляк, Олександр Марковець та Руслана Паздерська, які порушували у спілкуванні зі слухачами актуальні питання як функціонування ЄС, так і особливостей співробітництва України з цією організацією.

У межах єврошколи було проведено низку лекцій-дискусій, а саме:

  • «ЄС як глобальний актор у сучасному мінливому світі»;
  • «Поводження з відходами на рівні ЄС: виклики та кращі практики для України»;
  • «Правова та інституційна системи ЄС: просто про основне»;
  • «Вплив війни на енергетику України. Шляхи подолання енергетичної кризи за підтримки ЄС»;
  • «Екосистема інновацій та вікно можливостей від ЄС: як в Україні сформувати сприятливе середовище для ідей, людей та бізнесу?»;
  • «Боротьба з кіберзлочинністю в Україні та ЄС»;
  • «Правові основи інформаційної безпеки України в умовах євроінтеграції»;
  • «Порядок денний відносин ЄС – Україна»;
  • «Чому розширення ЄС – це складно? (Особливості майбутніх переговорів про вступ України в ЄС)»;
  • «Ключові пріоритети молодіжної політики ЄС та виклики для України в умовах повномасштабного збройного вторгнення росії»;
  • «Цифри та факти: гендерна рівність в Україні та ЄС».

Зимова єврошкола супроводжувалася щоденними інтерактивами від модераторів заходу – Олега Цебенка та Ольги Івасечко. Також своїми досвідом і знаннями про можливості ЄС для молоді, міжнародні обміни, ініціативу ЄС «Посли європейської молоді», роль молоді у творенні європейської політики України, молодіжну політику ЄС поділилися студенти-міжнародники, випускники проектів Еразмус+, практики, амбасадори європейської молоді Юлія Вайда, Ірина Тишкевич, Тетяна Бондар, Дарія Панова, Єлизавета Адамська, Поліна Нечайко та Богдан Мірінчик.

Важливо, що Winter Euroschool «European best practices: energy, digital and environmental dimensions» стала майданчиком для комунікації та обміну досвідом учнів, студентів, аспірантів, викладачів, наукових співробітників, менеджерів різних рівнів. Усі учасники зимової школи отримають сертифікати участі обсягом 16 годин.

Команда проєкту EUSTS щиро вдячна усім за активну участь й запрошує долучатись до наступних, не менш корисних івентів.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи