У межах імплементації проєкту EUSTS в Університеті відбулось засідання Eurolibrary

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із засідання

10 квітня 2024 року відбулося засідання Eurolibrary – заходу, передбаченого в межах імплементації проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне, активність: серія Eurolibrary.

Спікеркою Eurolibrary була Анастасія Дорошенко – к.т.н., доцентка кафедри автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та технологій, координатора низки проєктів напряму Жан Моне в Національному університеті «Львівська політехніка». Доповідачка презентувала надзвичайно цікаву та корисну інформацію, присвячену захисту персональних даних з урахуванням європейського досвіду.

Під час заходу Анастасія Дорошенко сфокусувалась на таких ключових моментах титульної тематики, як-от:

  • історичні аспекти проблеми захисту персональних даних;
  • перші кращі практики нормативно-правового регулювання цього питання;
  • приклади про злиття персональних даних у різних країнах світу й різними компаніями;
  • штрафні санкції щодо всіляких порушень.

Також було акцентовано увагу на класифікації видів персональних даних. Із загального переліку виділено спеціальні, чутливі категорії персональних даних, обробку яких дозволено лише у чітко визначених випадках. До таких категорій відносено персональні дані про:

  • расове або етнічне походження;
  • політичні, релігійні чи світоглядні переконання;
  • членство в політичних партіях та професійних спілках;
  • засудження до кримінального покарання;
  • дані, що стосуються здоров’я, статевого життя, а також біометричні або генетичні дані.

Особливу увагу лекторка приділила проблемі захисту персональних даних у Європейському Союзі. Для прикладу Анастасія Дорошенко звернула увагу на регламент Європейського Союзу, що спрямований на забезпечення захисту персональних даних громадян Європейського Союзу та врегулювання процесу обробки таких даних компаніями – GDPR (General Data Protection Regulation), який набув чинності 25 травня 2018 року.

Цей регламент встановлює:

  • принципи роботи з даними;
  • особливості згоди користувачів на таку обробку;
  • права користувачів щодо їхніх персональних даних;

а також деталізує порядок збору, обробки та зберігання таких даних для контролюючих організацій тощо.

Окремої уваги заслуговує відповідальність за порушення GDPR, адже санкції досить суворі.

Спікерка наголосила й на важливості принципів, яких слід дотримуватись під час обробки персональних даних, як-от:

  • законності та справедливості;
  • легітимної мети;
  • адекватності, належності (відповідності) та пропорційності (ненадмірності) персональних даних щодо легітимної мети;
  • точності (достовірності), актуальності персональних даних.

Виступ Анастасії Дорошенко викликав чималу зацікавленість, адже на захід зареєструвалося 142 учасники, а відвідало 113, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей, викладачі, учасники проєкту EUSTS із кафедр соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, політології та міжнародних відносин і електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем. Присутні активно ставили запитання, висловлювали свої позиції та ставлення щодо питань, відображених у дослідженні. Основний фокус питань стосувався захисту персональних даних у Національному університеті «Львівська політехніка», а також тих компаній міжнародного рівня, яких торкнулися штрафні санкції за недотримання принципів захисту персональних даних.

Команда проєкту EUSTS дякує всім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання Фото із засідання