У мерії міста Лева високо цінують співпрацю з львівськими політехніками в ІТ-сфері

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
студенти програми «Інтернет речей» Львівської політехніки з проектом «Clean City»

Напередодні Нового року міська влада Львова звітує перед городянам про здобутки в реалізації своїх програм. Міський голова Андрій Садовий найуспішнішим проектом вважає розвиток у столиці Галичини ІТ-галузі. Він, зокрема, наголосив на ефективній та результативній співпраці з Львівською політехнікою, підкреслив важливість розвитку нових сучасних інкубаторів, розвитком яких активно займається Університет. Саме тут здібна молодь може продукувати нові ідеї, стартапи та втілювати їх у життя.

Андрій Садовий стверджує:

– У Львові мають бути наукові галузі, щоб молоді розробники тут творили, робили винаходи, мали вищу заробітну платню, а податки, які вони будуть сплачувати, наповнювали наш міський бюджет.

Нині Львів має дуже хороші показники з розвитку ІТ-галузі, яка генерує в середньому понад 700 млн. доларів на рік. Завдяки цьому тисячі молодих львів’ян мають нині зарплатню європейського рівня, що становить у середньому 1700 доларів. Найближча мета – вийти на показник чисельності ІТ-фахівців у місті до 30 тисяч осіб.

Нещодавно міською владою було досягнуто домовленості з учасниками програми «Інтернет речей» Національного університету «Львівська політехніка» про створення онлайн-застосунка для Центру надання адміністративних послуг міста Львова в межах студентського проекту. Вже отримано перші візуалізації та результати. У застосунку можна переглянути стан черги, записатися на прийом до того чи іншого посадовця, перевірити стан виконання звернення, залишити відгук, переглянути реєстр послуг та скористатися он-лайн підтримкою тощо.

У Львові також було організовано ідеатон – конкурс для студентів львівських вищих навчальних закладів. Захід відбувався за участю експертів (від посадовців, юристів до дизайнерів та ІТ-фахівців), за допомогою яких кожна команда змогла знайти ІТ-рішення однієї з важливих для міста проблем. Переможцями стали студенти програми «Інтернет речей» Львівської політехніки з проектом «Clean City» – мобільного застосунка, який відстежує наповненість смітників Львова.