У Львові започатковують розмовний клуб «Говорімо українською!»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

«День» неодноразово розповідав про те, що у Львові перебувають щонайменше 200 тисяч вимушених переселенців.

Львів з любов’ю приймає в свої обійми всіх, хто потерпів через агресію росії. Міська влада і львів’яни створюють все можливе для того, щоби вимушено переміщені особи почували себе у Львові комфортно. І прохають тільки про одне – за можливості, спілкуватися української. А от із тим – проблема. Трапляється, виникають конфлікти через так зване мовне питання. А особливо це відчутно у соціальних мережах, коли доходить аж до прокльонів. Воно й зрозуміло: нерви і психіка у всіх зараз – на межі!

Кілька днів тому великий приятель «Дня» – Міжнародний інститут освіти, культури і зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» опублікував звернення до тимчасово переміщених осіб, підписане кандидатом філологічних наук, науковим співробітником МІОКу Назаром Данчишиним. Подаємо його у повному обсязі.

«Шановні співгромадяни, які через напад зайд із рф вимушено виїхали до Львова! Приймаємо вас із любов’ю у своїх домівках, клопочемося про ваш побут, збираємо для вас гумдопомогу, переправляємо жінок із дітьми за кордон.

Як ви можете подякувати за це нашому місту?

Просто! Говорити українською мовою – принаймні публічно та бодай ламаною. Усі ми вже побачили «русскій мір» у його мерзотній потворності, бачили його й наші предки (під час голодоморів і висилок до Сибіру зокрема). Будь ласка, не дразніть окупантів «рятувати» вас і тут, бо наявність «русскоязичного насєлєнія» – це одна з основних причин агресії кремля. Ви ж розумієте – чи не так, друзі?

Натомість українська мова – це, поряд із сильним військом, запорука нашої безпеки. Чому б не попіклуватися про безпечне майбутнє нас, наших батьків, дітей і внуків?

Поважаймо свою Батьківщину! Поважаймо себе – українізуймося: мовно, культурно, світоглядово.

Ми переможемо! Слава Україні!».

Варто наголосити, що Міжнародний інститут освіти, культури і зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» завжди вирізнявся тим, що демонстрував дуже коротку відстань від слова до діла. Не схибила ця поважна наукова інституція і цього разу. Йдеться про відкриття нового надактуального проєкту МІОКу у співпраці із департаментом освіти і науки Львівської ОДА – це розмовний клуб для громадян України, охочих заговорити українською вільно, «Говорімо українською!». Відповідна інформація щойно з’явилася на ФБ-сторінці МІОКу.

«Це буде невимушене спілкування на цікаві для учасників теми, що допоможе легко подолати мовний бар’єр, аби розмовляти українською без проблем», – зазначено у дописі.

Взяти участь у проєкті на безкоштовній основі запрошують всіх охочих громадян України – «віком від 17 до 117».

Зустрічі відбуватимуться двічі на тиждень на платформі Zoom.

«Українська – мова нашого майбутнього», – зазначено у дописі. – Чекаємо на вас, наші любі друзі!».
 

Повний текст матеріалу – на сайті газети «День».