У Львові встановлять пам’ятник українському персональному комп’ютеру, розробленому в Університеті

За матеріалами сайту Gazeta.ua
Герб Львівської політехніки

У центрі Львова встановлять пам’ятник персональному комп’ютеру «ПК-01 Львів». Це перша модель персональних комп’ютерів в Україні, яку випускали серійно. Усього у світ вийшло майже 100 тис екземплярів.

Ідея встановлення пам’ятника належить організаторам Фестивалю комп’ютерного мистецтва De:Coded, що відбувся у Львові 3–5 червня. Одна з його творців Анастасія Туманова каже: важливо нагадати людям про вагомий внесок українських інженерів у процес створення персональних комп’ютерів.

– Поява комп’ютерів у минулому століття змінила наше життя. Тепер важко уявити собі хоча б один день без сучасних технологій, в тому числі і комп’ютерів. Ми хочемо нагадати про здобутки українців у розвитку комп’ютерної техніки, – пояснює Анастасія Туманова.

Пам’ятником стане справжній комп’ютер. Його організатори купили за 2 тис гривень в одесита. Чоловік придбав його ще у 1990 році, одразу після випуску моделі. Проте усі 26 років одесит ним не користувався – не знав як. Тепер цей комп’ютер стоятиме у центрі Львова. Всі охочі зможуть підключитися до нього через Bleutooth і написати на його екрані якесь повідомлення.

Творець цієї моделі ПК, викладач Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Пуйда дивується: не очікував, що до його роботи в еру сучасних технологій буде стільки уваги.

– У часи Радянського Союзу моя розробка була дійсно новинкою. Тоді радянські інженери здебільшого копіювали американські моделі комп’ютерів. На їхньому екрані не було жодних зображень. Та й коштували вони десятки тисяч рублів. На екрані ж мого комп’ютера були різні малюнки, графіка. Та й оцінили його як кольоровий телевізор – у 650 рублів, – пригадує розробник.

Через численні переваги моделі «ПК-01 Львів» керівництво Радянського Союзу й вирішило випускати її серійно. Проте через розвиток техніки ці комп’ютери припинили випускати.

Пам’ятник першому серійному комп’ютеру України встановлять після закінчення фестивалю комп’ютерного мистецтва у Львові.