Наукова громадськість Львова і Польщі вшанувала пам’ять розстріляної нацистами львівської професури

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури

Те, що сталося в ніч із 3 на 4 липня 1941 року у Львові – це глибока рана історії. Спеціальна каральна команда нацистів під покровом темряви вривалася у помешкання львівських професорів і вивозила їх на розстріл на так звані Вулецькі пагорби – це територія у районі студентського містечка Львівської політехніки. Разом із видатними львівськими вченими нацисти арештовували і везли розстрілювати майже всіх, кого вони бачили на той час у квартирах, – дітей, онуків, дружин, просто знайомих…

У деяких давніх публікаціях висунуто припущення, шо німці обрали для розстрілу тих професорів, які виявляли якусь особливу прихильність до радянської влади, що прийшла у Галичину восени 1939 року. Це не відповідає історичній правді. Знищення інтелігенції неарійських народів, зокрема польської еліти, Гітлер та його поплічники проголошували відразу після початку Другої світової війни.

Вшанування пам’яті невинно убієнних відбулося традиційно біля пам’ятника жертвам нацистів 3 липня 2017 року.

Першими квіти поклали представники влади області і міста Львова.

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало з дружиною і професор Вроцлавської політехніки Тадеуш Вєнцковські з дружиною покладали квіти разом, адже саме вони були ініціаторами спорудження цього пам’ятника. Це була не лише данина пам’яті, а й символ примирення і порозуміння двох народів.

До підніжжя пам’ятника поклали квіти Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Рафал Вольський, мер Вроцлава Єжи Дуткевич. Від Міністерства освіти і науки України – заступник міністра Юрій Рашкевич.

До Львова на це вшанування прибула велика група науковців із Польщі. У покладанні квітів взяли участь ректори, проректори, професори університетів Вроцлва, Гданська, Бєлостока, Ополє... Трагедія львівських професорів зачепила долі видатних вчених не лише Львівської політехніки, а й інших вищих навчальних закладів Львова. Керівники кількох ВНЗ міста поклали квіти до пам’ятника розстріляній професурі. Виконали цю місію і директори навчально-наукових інститутів Львівської політехніки.

Вшанування пам’яті загиблих від рук нацистів продовжилося поминальною панахидою, яку відслужили разом єпископ-помічник Львівської архідієцезії Римо-Католицької церкви в Україні Едвард Кава та настоятель храму Святого Юра, митрофорний протоієрей Роман Кравчик.

Вічная пам’ять!

вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури вшановування пам’яті розстріляної нацистами професури