У Львівській політехніці з’явилася Jean Monnet family

Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки
скрін вебінар зустрічі, так званої, Jean Monnet family

Нещодавно в нашому університеті відбулася перша зустріч, так званої, Jean Monnet family – групи проєктів-переможців освітньої програми Європейського Союзу Erasmus+ Jean Monnet, які реалізовує Львівська політехніка.

Власне, через карантин захід відбувся в онлайн-форматі, організував його Центр міжнародної освіти нашого університету. Учасниками стали проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай, представники ЦМО та груп, які виконують згадані проєкти.

– Група проєктів-переможців програми Erasmus+ Jean Monnet, яка утворилася минулого року, це наше значне досягнення, адже торік Львівська політехніка виграла їх аж чотири! Цьогоріч до команди долучився ще один проєкт. Це дуже важливо, оскільки формує рейтинг університету, як на національному, так і на міжнародному рівнях, – розповідає очільниця ЦМО Наталія Гоц.

Напрям Jean Monnet – це освітні проєкти Європейського Союзу в рамках Erasmus+, мета яких підвищити рівень знань та поінформованості суспільства в ЄС та поза його межами з питань європейської інтеграції. Координувати такі проєкти в нашому університеті доручили фахівчині ЦМО доцентці Олені Федоровій.

Під час онлайн-зустрічі відбулося представлення чотирьох минулорічних проєктів-переможців (Data Protection in EU (каф. АСУ (IКНI); EU competitiveness boosting: circular economy (каф. ЗМД (IНЕМ); Logistics and Supply Chain Management: dissemination of European experience (каф. МЛ (IНЕМ); European Experience in Technology Transfer For Ukrainian Universities (каф. ММП (IНЕМ), каф. АФМ (IАПО))). Політехніки обмінялися своїм досвідом, поділилися шляхами розв’язання проблем, із якими вони зіштовхувалися під час виконання проєктів, та надали загальні рекомендації щодо практичного втілення проєктів.

Про цьогорічного переможця розповіла очільниця проєкту «Ініціатива ЄС східне партнерство: можливості для України», директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук Ярина Турчин:

– Це не перший проєкт, з яким ми хотіли взяти участь у програмі Jean Monnet. Раніше ми вже подавали тему, яка стосувалася енергетичної політики. Тоді, на жаль, нам не вистачило до перемоги двох чи трьох балів. Наступного року ми удосконалили цей проєкт і подали ще раз, але невдача спіткала нас знову. Тож тепер вирішили запропонувати зовсім новий проєкт, який стосується східного партнерства і його практичного значення для України. Він має широку цільову аудиторію: студенти, представники громадянського суспільства і органів влади. Ми будемо пояснювати не лише теорію, а й практичне значення, наприклад: які проєкти існують, чим вони можуть бути корисні, як отримати фінансування тощо. Незважаючи на те, що ми хотіли перемогти, для нас це була несподіванка. Вважаю, що тут велику роль відіграла наша команда і те, що ми маємо вже певний досвід у цій темі, зокрема: кілька ґрантів – як індивідуальних, так і колективних, участь у програмах Erasmus+ і «Візит-професор». Ми дуже щасливі! Уже запланували велику кількість івентів, і наразі думаємо над їх реалізуванням. Сьогодні я уважно слухала своїх колег, їхні досвід та поради справді цінні та важливі для моєї команди, за що ми дуже вдячні.

Як запевняє Наталія Гоц, створення, так званої, Jean Monnet family є корисна ініціатива як для нових, так і для вже досвідчених учасників програми:

– Ми хотіли налагодити комунікацію між виконавцями проєктів. Обмін досвідом щодо їх реалізування дасть можливість обійти різні складнощі, «підводні камені», які можуть виникати в процесі. ЄС надає гроші і, звичайно, хоче щоб втілення проєктів відбувалося згідно з його вимогами. Часом ці вимоги прозорі, часом – викликають питання. Цьогоріч плануємо організувати кілька таких зустрічей. На першій метою було об’єднання всіх наших проєктів-переможців. Друга зустріч передбачає аналіз недоліків проєктів, які отримали відмову. Також плануємо якомога скоріше організувати практичний тренінг для майбутніх учасників програми Jean Monnet.

До речі, Львівська політехніка – серед 24 українських організацій, що отримають фінансування від Програми Європейського Союзу Erasmus+ за напрямом Жан Моне.