У Львівській політехніці за сприяння IT-компанії Sombra відкрили нову навчальну лабораторію

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття лабораторії

У 4-му навчальному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» завдяки допомозі IT-компанії Sombra відкрили нову навчальну лабораторію на кафедрі систем автоматизованого проектування (САПР).

IT-компанія Sombra закупила техніку для нової навчальної лабораторії, зокрема комп’ютери (вартість одного – 30 тисяч гривень), а також сучасну мультифункціональну інтерактивну дошку з проєктором. Крім того, на кошти компанії проведено косметичний ремонт аудиторії, замінено двері, підлогу, закуплено меблі й загалом створено затишні та комфортні умови для навчання студентів.

«Це дуже приємна подія для нас, бо комп’ютерна фірма Sombra знайшла можливість і засоби, щоб допомогти Львівській політехніці в такий складний час. Хочу подякувати за це. Наш спільний успіх полягає в тому, щоб готувати висококласних спеціалістів. Тому з боку Sombra це внесок у майбутнє, адже студенти, які тут навчатимуться, згодом можуть працювати і розвивати цю IT-компанію чи іншу, яку оберуть для своєї роботи», – сказав під час офіційного відкриття навчальної лабораторії ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Перший проректор університету, професор кафедри САПР Олег Матвійків також подякував IT-компанії Sombra за створення нової навчальної лабораторії й висловив сподівання, що в майбутньому співпраця між Політехнікою та ІТ-фірмою вийде на ще більш якісно новий рівень.

«У багатьох країнах ЄС, а також у США, Японії дослідження нових розробок тих чи інших компаній відбувається на майданчиках університетів, з якими вони співпрацюють. Сподіваюся, разом ми також зможемо дорости до рівня, коли Sombra та інші компанії будуть частину своїх дослідницьких речей переносити в ці лабораторії і спільно розвивати нові продукти. Це стало б поштовхом до ще більшого професійного розвитку наших викладачів, науковців, аспірантів і магістрів», – зазначив Олег Матвійків.

Співзасновник IT-компанії Sombra Віктор Чех поділився своїми спогадами про те, як навчався у стінах Політехніки, коли був студентом. Також він зауважив, що Sombra є соціально відповідальною компанією. Крім того, що з початку повномасштабної війни Sombra вже виділила близько 500 тисяч доларів на різну допомогу ЗСУ, вона сприяє розвитку закладів освіти.

«Ми дивимося не тільки на те, що зараз відбувається, а хочемо вкладати кошти й у майбутнє. Тому співпраця з університетами – важливий напрям нашої соціальної відповідальності. Будемо над цим працювати і в подальшому. Вважаємо своїм обов’язком частину нашого прибутку вкладати в такі речі, бо віримо, що освіта – це майбутнє», – наголосив Віктор Чех і додав, що ІТ-галузь виявилася досить стійкою до потрясінь війни, тому, попри всілякі негаразди, цей напрям діяльності ще багато років буде дуже перспективним для молодих українців.

Співвласник і технічний директор компанії Sombra Юрій Наконечний у своєму виступі зауважив, що створення нової навчальної лабораторії може суттєво додати студентам натхнення до навчання. Водночас він закликав їх виявляти ініціативу і старанно вчитися, щоб досягти успіху.

Завідувач кафедри САПР, професор Михайло Лобур висловив упевненість, що найкраща інвестиція – це інвестиція в освіту.

«Ви, дорогі студенти, для нас є золото, яким ми опікуємося. Стараємося, щоб ви здобули якісні знання. Нові навчальні лабораторії обов’язково мають у цьому допомогти», – сказав Михайло Лобур.

Зазначимо, що комп’ютерні науки Львівської політехніки вже третій рік поспіль перебувають в інтервалі 200–250 світового рейтингу університетів світу. Зі свого боку Політехніка докладає чимало зусиль, щоб тримати цю планку на відповідному рівні.

Довідково. Компанія Sombra заснована у 2013 році й налічує майже 300 висококласних фахівців, які працюють на замовлення клієнтів зі США, Великої Британії, Канади та багатьох інших країн і застосовують сучасний стек технологій: Java, JavaScript/TypeScript, Angular, Node.JS, Python, .NET.

Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії