У Національному університеті «Львівська політехніка» вшанували пам’ять Ірини Калинець

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Христина Бурштинська

8 грудня в актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» академічна спільнота і члени товариства «Просвіта» вшанували пам’ять відомої громадсько-політичної діячки, дисидентки, письменниці та науковця Ірини Калинець, котрій у ці дні виповнилося б 75 років.

Учасників вечора тепло привітала голова Товариства «Просвіта» професор Христина Бурштинська. Вона виклала декілька коротких нарисів із життя Ірини Калинець, нагадала всім про її активну участь у громадсько-політичному житті України і Галичини, розповіла про досягнення і напрацювання, назвавши її «Людиною високого духу». Бо, за крилатим висловом самої Ірини Калинець, «єдина справжня перемога – це перемога духа».

Про Ірину Калинець як людину правди говорила перший лауреат премії Ірини Калинець, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська. Наголосила, зокрема, на тому, що ця небайдужа людина була ініціатором широкої українізації шкільної освіти в Україні, долучилася до створення низки нових навчально-дослідницьких закладів, зокрема Міжнародного центру освіти, науки й культури, який зараз ми знаємо як Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

– Вона, – згадувала Ірина Ключковська, – летіла завжди проти вітру злочинності та неправди. Вміла бути дуже далекоглядною, чого не вміємо бачити ми своїм близоруким зором.

Лауреат Шевченківської премії поет Ігор Калинець розповів про Ірину Калинець як про свою дружину й однодумця. Згадував їхнє перше знайомство і спільну роботу, період ув’язнення в ГУЛАГівських таборах. Розповів також, що вона деякий час вела у Львівській політехніці курси з вивчення російської мови для іноземців.

Ігор Калинець упорядкував творчий доробок дружини, підготував і видав вісім томів її творів. Перші три томи – це поезія, проза, твори для дітей. Інші три томи – її наукові праці. У сьомому томі представлена публіцистика: статті, виступи, заяви. У наступних томах репрезентовані біографічні матеріали, документи, інтерв’ю та спогади про Ірину Калинець.

На закінчення вечора вшанування пам’яті Ірини Калинець учасники народного дому «Просвіта» виступили із літературно-музичною композицією за творами письменниці.

вшанування пам’яті Ірини Калинець Христина Бурштинська вшанування пам’яті Ірини Калинець вшанування пам’яті Ірини Калинець вшанування пам’яті Ірини Калинець вшанування пам’яті Ірини Калинець виступ бандурист вшанування пам’яті Ірини Калинець