У Львівській політехніці відкриють виставку відреставрованих творів мистецтва з Підгірців

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Образ до реставрації

12 травня з 10:00 у залі Захарієвича (ауд. 214) головного корпусу Львівської політехніки у межах Міжнародного онлайн-семінару «Відтворення пам’яток і пам’яті в культурному ландшафті села Підгірці» відбудеться відкриття виставки реставрованих творів мистецтва ― образу Євхаристії зі зображенням церкви та прицерковного кам’яного хреста з Підгірців.

― Цей семінар ― продовження масштабної роботи з дослідження інвентаризації пам’яток на Підгорецько-Плісницьких територіях, яку веду вже понад двадцять років. Під час зустрічі маємо на меті обговорити результати співпраці з відновлення творів мистецтва, а також представити проєкт відтворення дерев’яної церкви в селі Підгірці та сформувати модель заходів на 2021–2025 року, ― розповіла доцент кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Ореста Ремешило-Рибчинська.

Цікава історія цієї території. Там, як розповіла Ореста Ігорівна, у 1640-х роках побудували Підгорецьку резиденцію, а у XVIII столітті, після того, як звели третій поверх замку і створили регулярний парк та відкрили костел, для місцевого населення перенесли дерев’яну церкву. Вона стала осередком духовності.

На початку ХХ століття у Нижніх Підгірцях, де жило автентичне українське населення, збудували муровану греко-католицьку церкву, яка за совєтів стала православною.

― У цій мурованій церкві під час експедицій я знайшла величезний образ Євхаристії, який висів у трансепті і з роками був дуже знищений. Домовившись із громадою села, ми взяли цю ікону на реставрацію. І разом із митцями з Львівської національної академії мистецтв, зокрема з Ларисою Возницькою-Разінковою та студентами-реставраторами, привели її до належного стану. А прицерковний хрест, який зруйнували під час гасіння пожежі, відреставрував професор Олег Рибчинський разом зі студентами кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну нашого університету, ― каже Ореста Ремешило-Рибчинська. ― Також ми проводили обміри Підгорецького замку та дослідили дерев’яну церкву. Вона, на жаль, у 2006 році згоріла. Та, маючи ці заміри, на пропозицію місцевого населення, маємо намір її відновити. Для обговорення ключових питань, серед яких головним була наше право на відбудову архітектурної пам’ятки, ми організовували міжнародну нараду. Резолюція полягала в тому, що можемо це зробити, оскільки ця святиня є складовою ансамблю і важливим історичним об’єктом. Тож друга частина нашого семінару буде присвячена саме обговоренню організації відновлення церкви, а також розвиватимемо модель її відтворення.

Фрагмент образу до реставрації Образ до реставрації в присутності голови громадської організації «Шолом-Підгірці» пана Ігоря Кавича (представник громади і меценат), завідувача кафедри реставрації творів мистецтва ЛНАМ Тараса Янка, доцента п. Лариси Разінкової та п. Юрія Островського Після реставраціі Фрагмент Програми з обмірами церкви та відреставрованим хрестом

Фрагмент образу до реставрації

Образ до реставрації в присутності голови громадської організації «Шолом-Підгірці» пана Ігоря Кавича (представник громади і меценат), завідувача кафедри реставрації творів мистецтва ЛНАМ Тараса Янка, доцента п. Лариси Разінкової та п. Юрія Островського

Після реставрації

Фрагмент Програми з обмірами церкви та відреставрованим хрестом