У Львівській політехніці відбувся різдвяний концерт «Прощання з колядою»

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з концерту

Прощання з колядою – це добра традиція, коли українці об’єднуються з нагоди завершення періоду різдвяних свят. До цієї гарної події долучається і наш університет. Вчора в Актовій залі головного корпусу відбувся різдвяний концерт «Прощання з колядою» за участю творчих колективів Народного дому «Просвіта» під керівництвом директора Степана Шалати.

З вітальним словом до присутніх звернулася заступниця голови товариства «Просвіта» Львівської політехніки Надія Любомудрова. Вона наголосила на важливості збереження українських звичаїв та традицій і побажала всім політехнікам душевної радості, миру й добра.

«Багаторічною традицією у Львівській політехніці є прощання з колядою. Тож сьогодні ми зібралися в Актовій залі нашою великою громадою, академічною спільнотою, щоб ще раз відчути велич свята, розділити велику радість Різдва Христового. Щороку до Львівської політехніки приходять колядники, виступає вертеп, з Йорданським благословенням нас відвідують отці капелани. Ці чудові традиції в університеті є міцними, вони – наша основа, те, що нас сьогодні єднає, допомагає пережити нелегкі часи. Звичаї, обряди, наша багата культура – все це творить з українців один великий і потужний моноліт, який ніхто і ніколи не зможе роз’єднати. Тож нехай ці колядки, віншівки, побажання, світла радість Христового народження житимуть у наших душах і залишаться з нами аж до наступного Різдва», – зазначила Надія Петрівна.

На важливості спільної коляди, яка нас єднає, акцентував також голова Центру студентського капеланства, капелан Львівської політехніки о. Юрій Остапюк.

«Цьогорічне Різдво точно було іншим, ніж попередні. Я розумію, що багато хто цього року, на превеликий жаль, мав пустий стілець за різдвяним столом. Але сила коляди є в тому, що, де б ми не були, вона завжди нас єднатиме. Я хочу поділитися з вами свідченнями вихованців Центру студентського капеланства, багато з яких студенти чи випускники Політехніки. Різдвяні свята вони провели на Сході разом з нашими захисниками, і там зауважили важливу річ: можливо, в окопах немає куті, немає пампухів, узвару і ще багатьох традиційних різдвяних атрибутів, але ворог ніколи не забере в нас можливість колядувати. Тому хлопці й дівчата в окопах співали колядки, прославляли Бога, надихали нас своєю силою і міццю.

Я дякую, що всі ці добрі традиції бережуть у Львівській політехніці. Колядуймо всі разом, адже це те, що нас єднає – тут, у Львові, і там, на фронті. Нехай наша коляда буде радісною і додає сили й наснаги продовжувати боротьбу на всіх можливих фронтах», – наголосив о. Юрій Остапюк.

Далі лунали гучні колядки від колективів Народного дому, які ще довго відлунням звучатимуть у наших серцях.

Для присутніх виступали: Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» (головний диригент – Роман Мачишин); Народний ансамбль естрадної пісні «Сузір’я» (керівник – Оксана Спондич); Народний ансамбль бандуристок «Заспів» (головний диригент – Христина Залуцька); Народний камерний вокальний ансамбль «Аколада» (керівник – Тетяна Пащак); Народний чоловічий хор «Орфей» (головний диригент – Володимир Вівчарик); Народний театр-студія «Хочу» (головний режисер – Анастасія Непомняща); Народний камерний оркестр «Поліфонія» (керівник – Роман Кресленко, солістка – Ольга Томків).

На завершення всі присутні спільно виконали коляду «Бог предвічний народився».

Віримо, що світла радість і відгомін гучних колядок надихатимуть нас упродовж цілого року й зігріватимуть наші душі в ці нелегкі часи.

Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту Фото з концерту