У Львівській політехніці відбувся ювілейний Х Конгрес Української асоціації європейських студій

Кафедра ЗМД Львівської політехніки
Х Конгрес Української асоціації європейських студій

21 жовтня 2016 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся ювілейний Х Конгрес Української асоціації європейських студій (УАЄС), приурочений до 200-річчя Університету. У межах заходу фахівці з європейських студій обговорювали європейський та український досвід розв’язання і трансформації конфліктів через науку й освіту.

Захід відбувався за підтримки Програми ЄС імені Жана Моне і Національного університету «Києво-Могилянська академія», участь у ньому взяли дипломати, представники науки й освіти, а також відомі дослідники у галузі європейського права та інтеграції. Загалом у Конгресі було представлено всі локальні осередки ВГО «Українська асоціація європейських студій», один з яких базується у Національному університеті «Львівська політехніка» на кафедрі зовнішньоекономічної та митної діяльності.

Вступним словом Конгрес відкрив президент УАЄС, професор НаУКМА Роман Петров, який привітав учасників заходу, а також відзначив певну символічність проведення ювілейного Х Конгресу саме у Львівській політехніці, яка цьогоріч святкує своє 200-річчя з часу заснування.

Продовжив захід ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало. Під час свого виступу він наголосив на важливості обговорення актуальних проблем євроінтеграційних процесів України, а також представив громадськості основні етапи розвитку та конкурентні переваги Університету на ринку освітніх послуг.

Привітала учасників Конгресу також народний депутат України, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС, доцент Львівської політехніки Оксана Юринець, яка наголосила на важливості дослідження проблем розв’язання і трансформації конфліктів через науку та освіту саме в умовах сьогоднішньої складної ситуації в Україні.

Урочисте відкриття Конгресу продовжив директор Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки професор Олег Кузьмін. Він відзначив, що в Університеті у навчальному процесі та в науці активно висвітлюється тематика найкращого європейського та українського досвіду розв’язання і трансформації конфліктів через науку й освіту.

Привітали учасників Конгресу Народний ансамбль бандуристів «Заспів» Національного університету «Львівська політехніка» (художній керівник Христина Залуцька), а опісля для учасників заходу була проведена екскурсія галереєю Яна Матейка, під час якої була змога поринути в історію становлення не тільки Львівської політехніки загалом, а й світової освіти і науки зокрема.

Свої доповіді у межах Конгресу представили президент УАЄС, завідувач кафедри міжнародного права НаУКМА Роман Петров і завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Національного університету «Львівська політехніка» професор Ольга Мельник. Професор Аугсбургзького університету (Німеччина) Штефан Лоренцмейер розповів аудиторії про досвід Німеччини у розв’язанні проблем переселенців та різних типів конфліктів. Особливе зацікавлення і чимало запитань в учасників Конгресу викликала доповідь завідувача кафедри державної служби та менеджменту освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» професора Ніни Діденко, яка розглянула проблему кластерного підходу у розв’язанні актуальних проблем внутрішніх переселенців у європейських країнах і в Україні зокрема.

Згодом учасники Конгресу мали змогу побувати на екскурсії експозицією музею Національного університету «Львівська політехніка», де ретельніше ознайомились із основними етапами розвитку Університету.

Другий блок Конгресу відбувався у форматі круглого столу, в межах якого учасники та гості жваво обговорювали найкращий досвід, а також практики викладання і дослідження трансформації конфліктів в Україні та за кордоном. Неабияке зацікавлення серед учасників заходу викликали доповіді учасників мережі грантерів Програми Жана Моне, зокрема, наукового співробітника Пізанського університету (Італія), професора Алесандри Русо, професора кафедри економіки і менеджменту Київського національного університету культури та мистецтв Людмили Батченко, керівника магістерської програми Українського католицького університету з прав людини доцента Оксани Головко-Гавришевої, доцента кафедри теорії та історії української та світової літератури Донецького національного університету Михайла Жиліна та багатьох інших.

Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій Х Конгрес Української асоціації європейських студій