У Львівській політехніці відбувся ІІ Міжнародний науково-практичний форум «Індустрія гостинності»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з форуму

17 квітня 2024 року в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулось урочисте відкриття ІІ Міжнародного науково-практичного форуму «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах євроінтеграційних та військових викликів». Подію організувала кафедра туризму Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола.

Модератори:

  • Ярослава Москвяк – доцентка, к.е.н.;
  • Марія Лущик – доцентка, к.геогр.н.

Мета заходу – пошук наукового і практичного розв’язання проблем розвитку індустрії гостинності в умовах війни, а також обмін досвідом з колегами щодо актуальних питань функціонування туристичного, готельного й ресторанного бізнесу в контексті воєнних викликів та євроінтеграційного поступу України.

З вітальним словом до гостей звернулися:

  • Олександр Мороз – голова форуму, д.т.н., професор, директор Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола;
  • Андрій Теребух – голова програмного комітету форуму, д.е.н., професор, завідувач кафедри туризму Національного університету «Львівська політехніка».

У межах першого дня форуму учасники обговорили тенденції розвитку туристичної галузі в умовах війни. Зокрема, під час пленарного засідання зі своїми напрацюваннями й ідеями виступила голова Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар’яна Олеськів.

– Я вважаю, що сьогоднішній захід є дуже актуальним, адже туристична галузь України не перестає функціонувати навіть в умовах війни. Ми безперервно працюємо над тим, щоб залучати іноземних туристів до України. Пріоритетні напрями роботи ДАРТ: гармонізація українського законодавства до стандартів та норм ЄС, створення туристичних продуктів для міжнародного і внутрішнього споживача, державне управління сферою (оновлення законодавства, євроінтеграційні зміни, диджиталізація процесів), відновлення регіонів, розвиток ділового, конференц-туризму, розвиток українських курортів, відновлення туристичного Криму, забезпечення якісного сервісу. Не менш важливою є і безбар’єрність. В Україні за два роки повномасштабного вторгнення кількість людей з інвалідністю збільшилася на 300 тисяч осіб. З них понад 70 тисяч – військові. Метою Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року є облаштування безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги нарівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної й освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики, – зазначила Мар’яна Олеськів.

На пріоритетності розвитку локального туризму акцентувала викладачка-методистка Самбірського фахового коледжу економіки та інформаційних технологій, голова циклової комісії економіки та туризму Марія Ладичук.

– Самбірський регіон має великі можливості для розвитку санаторно-курортного господарства. Тут є родовища мінеральних вод, які славляться своїми лікувальними властивостями. Також ми розвиваємо сільський зелений туризм. На Самбірщині багато національних парків, регіональних ландшафтних парків, дендропарків, лісових заказників. На території Самбірського району налічується понад 90 пам’яток архітектури. Найвизначнішими з них є міська ратуша (м. Самбір), церква Різдва Пресвятої Богородиці (м. Самбір), церква святого Миколая (м. Старий Самбір) тощо. Насамперед для розвитку локального туризму потрібно розробляти багатоденні тури. Завдяки цьому кошти надходитимуть до місцевих бюджетів, що у свою чергу дасть змогу розвивати туризм і приверне увагу ще більшої кількості відпочивальників, – зауважила Марія Ладичук.

ІІ Міжнародний науково-практичний форум «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах євроінтеграційних та військових викликів» об’єднав науковців та освітян, представників громадських організацій і бізнесу, здобувачів вищої освіти й партнерів кафедри ТУР з різних міст України (Львів, Київ, Луцьк, Хмельницький, Дніпро, Тернопіль, Житомир, Чернівці, Вінниця, Суми, Херсон, Харків, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Самбір). Також завітали закордонні гості з Італії (Фоджа), Польщі (Слупськ), Болгарії (Варна) та ін. Під час заходу учасники заслухали доповіді щодо пріоритетності розвитку в Україні внутрішнього туризму та готельно-ресторанного бізнесу в умовах воєнної ескалації та у післявоєнний період, що допоможе вітчизняному бізнесу збагатити свою туристичну пропозицію та залучити різні верстви населення.

Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму Фото з форуму