Як у Львівській політехніці студенти і викладачі «Ековікендували»: в Університеті відбулося екологічне свято

Йосиф Пазяк, прес-служба Львівської політехніки
на Еко-вікенді
Цьогорічний Еко-вікенд був насичений оригінальними і цікавими заходами. Організатори подбали, аби його учасники взяли активну участь у різноманітних конкурсах і змаганнях, до їхніх послуг були виступи колективів художньої самодіяльності, спортивні розваги

Завершення минулого робочого тижня у Національному університеті «Львівська політехніка» було ознаменоване неабиякою подією – Ековікендом. Це свято відбувається уже вдруге і стає доброю традицією. Адже екологічна та природоохоронна тематика з року в рік дедалі нагальніше про себе нагадує. Саме тому в Університеті приділяють велику увагу цій чи не найважливішій глобальній проблемі сьогодення й активно долучаються до пошуку шляхів її розв’язання.

Розповідає доцент кафедри систем штучного інтелекту Олена Вовк:

– Ініціатива "ПолітехЕко" виникла рік тому завдяки студентам і викладачам Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, а також Інституту економіки і менеджменту. Ми вирішили, що не можна допускати, аби у нас ставалися екологічні лиха, подібні до сумновідомої катастрофи дворічної давності, яка трапилась на львівському сміттєзвалищі й забрала життя чотирьох людей. Тому, долучаючись до Ековікенду, мали на меті насамперед поширювати та пропагувати серед широкого загалу актуальну природоохоронну інформацію, зокрема щодо сортування побутових відходів, їхньої переробки й подальшої утилізації. Варто наголосити, що ми вже маємо певні практичні результати такої діяльності. Так, у всіх навчальних корпусах Університету встановлені картонні контейнери для відходів з паперу, скла, пластику, якими охоче користуються наші студенти і викладачі. З’явилися подібні ємкості й у наших гуртожитках.

Доцент кафедри економіки та інвестицій Олена Загорецька додала, що у Львівській політехніці проходить багато семінарів та інших заходів екологічної спрямованості. За її словами, відсортоване на початку сміття потім не потрапляє у загальну яму. Це питання погоджене на рівні міської влади, й окремо збирають пластик, окремо скло та папір і також окремо органічні добрива. Господарська частина Університету має угоди з відповідними підприємствами, які утилізують відсортовані відходи за призначенням.

На часі спорудження на Львівщині потужного сміттєпереробного заводу європейського зразка. Науковці Львівської політехніки мають намір долучатись до впровадження цього високотехнологічного проекту. Йдеться, зокрема, про розробку відповідного програмного забезпечення, а також підготовку висококваліфікованих інженерних кадрів хімічної галузі, які здатні забезпечити технологічні процеси на цьому заводі.

Цьогорічний Ековікенд був насичений низкою оригінальних і цікавих заходів. Організатори подбали, аби його учасники взяли найактивнішу участь у різноманітних конкурсах і змаганнях, до їхніх послуг були виступи колективів художньої самодіяльності Народного дому «Просвіта», спортивні розваги. Так, доцент Роман Радейко прочитав для них цікаву лекцію на тему «Цифрова гігієна в умовах гібридної війни». Як виявляється, у сучасному кіберпросторі також точиться війна, розв’язана російським агресором, який безцеремонно втручається у наш інформаційний простір і використовує його на свою користь. Лектор розповів, як убезпечити себе від кібератак і не допускати забруднення інформаційного простору, як дотримуватися своєрідної цифрової гігієни, що є важливою складовою екології загалом.

Студенти залюбки побували й на майстер-класі з йоги, який провела Світлана Славіогло, на презентації-зустрічі «Продуктовий геноцид. Вчимося читати етикетку», де присутнім було продемонстровано, як правильно визначати рівень шкідливості тих чи інших продуктів, а не сліпо довіряти яскравій рекламній етикетці.
 

Світлини Йосипа Марухняка

на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді на Еко-вікенді