У Львівській політехніці відбулися гостьові лекції представниці Лісабонського університету (Португалія)

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
В селі Підгірці на об’єкті під час воркшопу

6–13 жовтня 2021 року на базі кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки у вільний від навчання час відбулися гостьові лекції, прочитані Ольгою Тіхоновою, PhD, представником Центру досліджень архітектури, урбанізму та дизайну (CIAUD) факультету архітектури Лісабонського університету (FA-ULisboa) в Португалії, колишньою випускницею магістратури Львівської політехніки. Лекційний матеріал був виданий на тему «Тип «укріплений палац»: історія, методологія, ревалоризація» для студентів спеціальності «Архітектура, реставрація творів мистецтва та дизайну» кафедри ДОА. Також був проведений воркшоп з виїздом до Підгорецького замку.

Теми лекцій відповідали навчальній програмі курсів з історії архітектури, історії мистецтв, історії мистецтв та архітектури України, а також культурної ідентичності в дизайні. Під час воркшопу студентам було роздано завдання за викладеною методологією досліджень бастіонних замків та їхнього типу – «укріплений палац». Всі студенти успішно впорались із завданням та показали високий аналітичний рівень і майстерну графіку.

У рамках програми «Гостьовий лектор» було проведено кілька зустрічей онлайн із представниками кафедри дизайну та основ архітектури на чолі з професором Світланою Ліндою і кафедри архітектури та реставрації на чолі з професором Миколою Бевзом. Також відбулася зустріч із директором Інституту архітектури та дизайну Богданом Черкесом. Упродовж зустрічей було обговорено плани подальшої співпраці між ІАРД Львівської політехніки та гостьовим лектором, включаючи можливості спільних проєктів для грантів та кооперації в майбутньому.

Самі гостьові лекції були організовані викладачем кафедри дизайну та основ архітектури Орестою Ремешило-Рибчинською, яка у 2014 році відповідала за організацію програми обміну студентами Erasmus – Infinity, за якою Ольга Тіхонова поїхала до Лісабона на навчання у докторантурі.

Лектор Ольга Тіхонова розповідає про свій візит до Львівської політехніки так:

– Я надзвичайно вдячна пані Оресті за запрошення взяти участь у програмі гостьового лектора в рідних стінах Львівської політехніки. Це надзвичайна можливість передати мої знання, які я отримала в різних країнах, навчаючись у різних школах з різноманітними підходами до досліджень в архітектурі та навчальних процесах. Я вважаю, що такий обмін досвідом із нашими майбутніми архітекторами є надзвичайно важливим і цінним. Мені ця програма принесла море позитивних емоцій та задоволення. Задоволення, що наші студенти надзвичайно талановиті та працелюбні. Вони як губка вбирають нову інформацію, аналізують її та застосовують до поставлених завдань.

Наш воркшоп відбувався у позакласні години. І, незважаючи на їхнє велике навантаження, підсилене додатковими клопотами, пов’язаними з COVID-19, студенти взяли активну участь у лекціях, із задоволенням працювали над поставленими завданнями та знайшли час поїхати у свій вихідний день – суботу – в Підгірці, де ми з ними проводили аналіз замку за моєю методологією, а також робили зарисовки. Наші студенти працьовиті як бджілки.

Я горда, що у нас така чудова молодь. Я щаслива, що змогла побути часточкою колективу лекторів та попрацювати з такими розумними студентами, майбутніми талановитими архітекторами.

Група учасників гостьових лекцій під час виїзного воркшопу та семінару в селі Підгірці Група учасників гостьових лекцій під час воркшопу Оля Тіхонова, PhD, під час проведення онлайн-лекцій Оля Тіхонова, PhD, та Ореста Ремешило-Рибчинська, доцент кафедри ДОА Під час гостьових лекцій онлайн Група учасників гостьових лекцій Олі Тіхонової, PhD, в селі Підгірці на об’єкті під час воркшопу