У Львівській політехніці відбулася стартова зустріч учасників проєкту ТераГерц

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

Проєкт ТераГерц зосереджений на розробленні нових технологій і матеріалів, які можна буде використовувати для створення розширених можливостей контролю терагерцового випромінювання. Міжнародна команда спеціалістів у галузі синтезу матеріалів та науки про терагерцовий діапазон спрямує свої зусилля на розроблення інноваційних квазіоптичних технологій, які допоможуть знайти рішення для ефективного використання кристалічних матеріалів (враховуючи нанокомпозити та копланарні структури), а також для застосування їх як функційних елементів у пристроях контролю терагерцового випромінювання.

У межах реалізації цього нового проєкту, що входить до програми «Горизонт Європа», 1 березня 2023 року в приміщенні головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася стартова зустріч «Нові технології та матеріали для контролю терагерцового випромінювання» (ТераГерц) напряму Марії Склодовської-Кюрі (Обмін науковим та інноваційним персоналом)». У зустрічі в змішаному форматі (очному й дистанційному) взяли участь представники семи учасників проєкту – з Львівської політехніки, українських інституцій, а також із польських і французьких університетів.

– Через війну в Україні зустріч відбулася в гібридному форматі, оскільки наші бенефіціари з Польщі та Франції не змогли приїхати до України. Пригадую, як рівно п’ять років тому в цій залі ми організували аналогічну зустріч за нашим проєктом IMAGE цієї ж програми, коли генеральний директор Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС пан Крістіан Даніельссон завітав до Політехніки, щоб взяти участь у старті проєкту, – розпочав координатор проєкту, завідувач кафедри прикладної фізики і наноматеріалознавства Львівської політехніки, професор Анатолій Андрущак.

Учасників заходу також привітали проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки Наталія Чухрай і начальник науково-дослідної частини університету Роман Небесний. Вони представили найкращі здобутки Львівської політехніки на міжнародній арені в галузі науки й техніки.

– Протягом наступних чотирьох років команда професіоналів із трьох країн-учасників працюватиме над вивченням властивостей нових матеріалів і можливостей їх використання в терагерцовому діапазоні частот. У результаті проєкту плануємо створити унікальний пристрій контролю терагерцового випромінювання з покращеною ефективністю, – розповідає адміністративний менеджер проєкту ТераГерц, керівник Проєктного офісу Львівської політехніки Назарій Андрущак.

Проєкт ТераГерц об’єднує міжнародну міждисциплінарну мережу академічних та промислових організацій, які злагоджено працюватимуть над інноваційною дослідницькою програмою квазіоптичних технологій і пов’язаної з ними інженерії матеріалів. Учасники обмінюватимуться знаннями та навичками, зміцнюючи зв’язки між країнами-партнерами і сприяючи взаємодії між залученими секторами економіки.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі