У рамках Форуму українознавчих шкіл у Львівській політехніці відбулася «Лабораторія творчих ідей»

МІОК Львівської політехніки
Лабораторія творчих ідей

Із 17 до 22 серпня 2018 року в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відбувався Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл. У заході взяли участь понад 250 учасників та гостей із 36 країн світу.

Другою частиною Форуму (перша – V Міжнародна конференція «Українська мова у світі») була «Лабораторія творчих ідей: тренінги, майстер-класи → практикуми» (18–22 серпня 2018 року), основна мета якої – створити платформу для обміну досвідом між педагогами українських суботніх та недільних шкіл із різних країн світу.

Тема першого дня Лабораторії творчих ідей – «Українознавчі суботні та недільні школи: успіхи та виклики». Учасники ознайомилися з результатами розвідувального соціологічного дослідження «Українознавчі школи за кордоном», яке протягом 2017–2018 рр. проводив колектив Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки у складі провідного соціолога Вікторії Гойсан та групи наукових співробітників Інституту. Представила дослідження директор МІОКу Ірина Ключковська.

Учасники мали змогу ознайомитися із презентацією «Українознавчі суботні та недільні школи Канади», також кожен із учасників міг презентувати діяльність своєї школи під час презентації діяльності шкіл-учасниць Форуму; прослухати лекцію-презентацію «Теоретичні засади розвитку двомовності: використання потенціалу рідної мови учня у вивченні української як іноземної», взяти участь у тренінгу «Професійний розвиток учителя». Приємним завершенням робочого дня був концерт «Українська пісня» на стадіоні «Арена Львів».

Другий день Лабораторії творчих ідей проходив під тематикою «Інновації у сфері викладання предметів українознавчого циклу». Розпочався день зі Святої Літургії з нагоди Преображення Господнього, але святковий настрій не завадив продуктивній роботі освітян під час майстер-класів, тренінгів, вебінарів, презентацій та круглих столів. Цього дня також було зачитано лист-вітання від Світової Федерації Українських Жіночих Організацій.

Тематика третього дня Лабораторії творчих ідей – «Школа – не примус, а бажання: нові освітні можливості». Впродовж цього дня відбулася низка майстер-класів. Також відбулася презентація сюжетів нових освітніх ініціатив у суботніх та недільних школах Канади.

Тема четвертого дня Лабораторії творчих ідей – «Дитиноцентризм у світі дитячої творчості». Упродовж цього дня відбулися цікаві та пізнавальні майстер-класи і тренінги. Приємним сюрпризом для організаторів та для учасників Форуму стало відео, змонтоване Романом Данилишиним, координатором Курсів української мови та культури при товаристві «Просвіта» (Буенос-Айрес, Аргентина). Це відео відображало найцікавіші моменти Форуму.

Крім цього, 21 серпня 2018 року відбулося дефіле українських освітян із 36 країн світу в сучасному українському національному вбранні від дизайн-студії «SophieMariaSyedova». Роль моделі «приміряли» на себе понад чотири десятки українських освітян із діаспори та колектив Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки. Показ відбувся під супровід фольк-гурту «Марвінок».

22 серпня відбувся круглий стіл «Дорожня карта», що став підсумком насиченої шестиденної роботи Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл. Продовженням цього дня, вже поза Львівською політехнікою, в приміщеннях якої відбувалися всі заходи Форуму, стала поїздка на Яворівщину, де учасникам Форуму було проведено екскурсію в Яворівському краєзнавчому музеї, майстер-клас з розпису яворівської іграшки в навчальному центрі «Мастак» на базі школи в селі Старичі, а також дегустацію яворівського пирога.

Презентації шкіл-учасниць Форуму

Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей Лабораторія творчих ідей