Робочі будні трудового колективу: у Львівській політехніці відбулася чергова Конференція трудового колективу

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
Конференція трудового колективу

У Львівській політехніці відбулася чергова Конференція трудового колективу університету. 17 квітня політехніки зібралися, аби заслухати проміжний звіт виконання Колективного договору за 2018 рік, частково обрати нових членів Вченої ради університету, а також – розглянути питання про висунення претендента на заміщення посади ректора Політехніки. З усіма завданнями впоралися.

Про стан виконання Колективного договору присутнім доповів голова профкому Володимир Гайдук. Він зазначив, що загалом договір можна вважати виконаним, однак акцентував увагу на моментах, з якими виникали складнощі. Зокрема йшлося про другий пункт першого розділу – «Оплата праці та матеріальне заохочення працівників», а саме – нарікання на те, що заміну осіб, які перебувають на лікарняному, не оплачують з першого дня.

– На жаль, перший тиждень нам не дозволяє оплачувати законодавство. Перший тиждень лікарняного за листком непрацездатності оплачується з коштів університету, а одночасно платити двом ми не маємо права. Наступні тижні намагаємося оплатити, але, на жаль, з певним запізненням, бо наказ на оплату листка непрацездатності може бути виданий лише тоді, коли людина досягла працездатного стану. Якось вплинути на це ми не можемо, але максимально стараємо заплатити всім, хто заміняє тимчасово відсутніх працівників, – прокоментував доповідач.

З наближенням літа тема відпусток є особливо актуальна, тому голова профкому її не оминув. Пан Гайдук наголосив, що додаткові дні відпустки, на які постійно є багато подань, згідно з Договором, надаються лише за умови обґрунтованого подання керівника підрозділу, а сучасні обґрунтування далеко не завжди є відповідними.

Не забули згадати й про досягнення:

– Пункт 1.4.6. «Використовувати не менше ніж 0,3% від фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу із дотриманням положення, затвердженого на спільному засіданні адміністрації та профкому…» в основному стосується виділення коштів на здешевлення путівок. Варто сказати, що адміністрація виділяє значно більші кошти. У минулому році на здешевлення путівок виділили більше двох мільйонів гривень – це дитяче і сімейне оздоровлення в усіх наших таборах, більше того, на 50% здешевлено путівки у наш профспілковий пансіонат «Пролісок» у Трускавці. У таборі «Політехнік-2» на цей літній сезон ввели в експлуатацію два поверхи основного спального корпусу – замість 40 дітей, як було у минулі роки, там зможуть відпочивати 100. Умови покращуються й в усіх інших таборах.

Суперечки серед членів конференції викликав пункт 1.4.7. «Розробити Положення та здійснювати матеріальне заохочення працівників підрозділів університету за економію енергоресурсів». З огляду на відсутність механізму визначення внеску окремого працівника, доповідач запропонував викреслити цей пункт із Договору, через неможливість його виконання. Однак не всі члени Конференції погодилися із таким рішенням, тому ухвалили викласти цей пункт у новій редакції.

Новими членами Вченої ради університету стали Зоряна Куньч (кафедра УМ, ІГСН), Василь Литвин (кафедра ІСМ, ІКНІ), Роман Ткаченко (кафедра ІТВС, ІКНІ), Михайло Семерак (кафедра ТТАЕ, ІЕСК), Ігор Карівець (кафедра КФ, ІГСН) та Павло Шаповал (кафедра ФАЗХ, ІХХТ).

Трудові колективи ІНЕМ, ІТРЕ, ІМФН, ІАПО, ІХХТ, ІНПП, ІЕСК та низка кафедр відповідними документами запропонували висунути на пост претендента на заміщення посади ректора Політехніки чинного в.о. ректора професора Юрія Бобала. Чимало делегатів Конференції висловилися про підтримку Юрія Ярославовича. Тож Трудовий колектив університету підтримав таку ініціативу.

– Юрій Ярославович має добрий характер, любить і цінує людей, не робить диференціації – для нього всі рівні. Він принциповий, має свої переконання і свою позицію – це дуже важливо. Його цінності – родина, і Львівська політехніка, усі ми, для нього – також родина. Він великий патріот, хоч не демонструє цього напоказ. Сьогодні ні всередині університету, ні ззовні нема альтернативи кандидатурі Юрія Ярославовича, – зазначив завідувач кафедри органічної хімії Станіслав Воронов.

на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету на конференції трудового колективу університету