У Львівській політехніці відбулась онлайн-лекція працівника АТ «Галичфарм» Андрія Чепіля

Микола Бондарчук, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Скріншот з онлайн-лекції

20 травня в режимі онлайн відбулася публічна лекція працівника АТ «Галичфарм» Андрія Чепіля, яку організували викладачі кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки. Її темою було 2D-кодування ліків для захисту від фальсифікації, а також система Track and Trace.

Перша половина лекції була присвячена проблемі маркування 2D-кодом рецептурних і безрецептурних ліків для запобігання продажу фальсифікованих препаратів. Андрій Чепіль поділився тим, як застосовують технологію маркування ліків у Європейському Союзі та як ці новації вводять в Україні. Також йшлося про те, як працює система 2D-маркування, які переваги вона матиме для життя звичайних людей і яку користь дасть державі.

— З розвитком електронної системи охорони здоров’я інформаційна база ліків буде інтегрована з центральним компонентом цієї системи. У майбутньому можна буде не лише перевіряти справжність ліків, а й відстежувати продаж рецептурних препаратів без рецепта. Регулятори зможуть переглядати ці продажі онлайн, а база даних етикеток ліків буде інтегрована з базою даних про рецепти, — зазначив Андрій Чепіль.

Далі запрошений гість розповів про аспекти системи відстеження Track and Trace, а саме про серіалізацію, агрегацію, аутентифікацію, а також про те, як ця система допомагає відстежувати пересування лікарських засобів від виробника до кінцевого споживача, що дає змогу виявити будь-які випадки фальсифікації.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції