У Львівській політехніці в межах виконання проєкту EUSTS вдруге відбулась імітаційна гра «Світ громад»

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Фото із заходу

18 вересня 2023 року у Львівській політехніці в офлайн-форматі відбувся інтерактивний захід – симуляційна гра «Світ громад». Подію організувала команда проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму «Жан Моне кафедра».

Участь в івенті взяли студенти першого курсу освітніх програм «Системи енергетики сталого розвитку» та «Електроенергетика, електротехніка і електромеханіка», а також третьокурсники освітньої програми «Соціальні комунікації та інформаційна діяльність». Загалом до заходу долучилися 45 студентів.

Метою події було сформувати у студентів навички з використання досвіду та інструментів ЄС для розвитку об’єднаних громад в Україні в умовах реформи децентралізації та повоєнної відбудови.

Учасників заходу привітала керівниця проєкту EUSTS, директорка Інституту гуманітарних і соціальних наук, доктор політичних наук, професорка Ярина Турчин, яка підкреслила важливість теми, закцентувавши увагу на сучасному стані вивчення європейських студій у Львівській політехніці та його актуальність. Особливу увагу Ярина Турчин зосередила на реформі децентралізації та ролі громад для розвитку держави, а також на підтримці таких позитивних змін європейськими партнерами.

Захід складався із трьох частин. Першою стала презентація доцентки кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Наталії Вовк, у якій доповідачка висвітлила особливості технічної та фінансової підтримки ЄС різних секторів української економіки, включаючи енергетику, державне управління, освіту, спорт, культуру, охорону здоров’я та цифрову трансформацію різних секторів. Йшлося про такі програми ЄС, як-от «Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України», проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні», «U-LEAD з Європою», EU4Digital, EU4Energy, EU4Culture, EU4Health та інші.

Крім того, доцентка Наталія Вовк презентувала програми ЄС для повоєнного відновлення України, які вже імплементовано на деокупованих територіях.

Під час практичної частини заходу студентська молодь працювала у командах, кожна з яких створила й презентувала свою «ідеальну європейську територіальну громаду». У власному баченні розвитку ОТГ студенти Львівської політехніки визначили ті сфери, які, на їхню думку, потребують найбільшої підтримки: головно економічний сектор (будівництво заводів, розвиток сільськогосподарського екобізнесу), будівництво доріг, культурно-спортивний простір (спорудження культурно-мистецьких і спортивних центрів) та розвиток освіти (зокрема інклюзивної). Завдяки інтерактивному формату навчання студенти не лише ознайомилися з можливостями розвитку ОТГ, а й розвинули практичні навички використання інструментів ЄС для досягнення визначених цілей.

Захід завершився діагностикою засвоєних студентами знань про програми ЄС та децентралізацію у вигляді онлайн-квесту. Результати засвідчили, що учасники уважно слухали лекторів та дізналися про основні напрями допомоги ЄС Україні у проведенні реформи децентралізації та відбудови країни. Також команда EUSTS відзначила заохочувальними призами трьох переможців квесту.

Участь у симуляційній грі також взяли члени команди проєкту EUSTS, а саме: доцент Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доценти Ольга Івасечко, Олена Лукачук та Олег Цебенко (кафедра політології та міжнародних відносин), старша викладачка Ірина Сухорольська (кафедра ПМВ) та доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем).

Команда проєкту щиро дякує всім студентам та викладачам, які взяли участь у цьому заході, і продовжить працювати над підготовкою інших не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Афіша заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу