У Львівській політехніці триває міжнародна конференція, присвячена соціальній і професійній адаптації воїнів АТО й ООС

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

У дводенному заході, приуроченому вивченню регіональних аспектів впровадження механізмів соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей, беруть участь представники проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», спрямованого на соціально-професійну адаптацію воїнів АТО й ОСС у цивільне суспільство та впровадження в державну систему.

Наш університет є активним учасником, що успішно втілює цей проєкт із 2014 року. Його учасниками упродовж семи років стало понад 670 осіб. Вони разом із професійним навчанням отримували допомогу з правової та соціально-психологічної адаптації, консультування у сприянні працевлаштуванню і організуванню власного бізнесу. Сьогодні проєкт адмініструє Інститут гуманітарних і соціальних наук. До його виконання залучені: Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція», Tech StartUp School Львівської політехніки, кафедра соціології та соціальної роботи ІГСН, кафедра систем штучного інтелекту ІКНІ, кафедра адміністративного та фінансового менеджменту ІНЕМ, кафедра фінансів ІНЕМ у партнерстві з Університетом NORD (Норвегія), Міжнародним фондом соціальної адаптації, громадською організацією «Нове суспільство України» за фінансової підтримки Уряду Королівства Норвегії та співфінансування бюджетної програми КПКВК 1501040.

До речі, на сьогодні у Львівській політехніці працюють 67 викладачів і навчаються 25 студентів, які служили в зоні АТО, а також 1100 студентів, батьки яких – учасники АТО чи операції ООС. Як наголошує проректор Роман Корж, усі ці студенти навчаються за кошти державного бюджету.

Президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов вважає важливим той чинник, що віднедавна договори про співпрацю між Міністерством у справах ветеранів України та Міністерством освіти та науки України отримали безтермінову дію, що свідчить про взаємну довіру учасників програми.

Що стосується самої конференції, то вона відбувається на кількох платформах: «Державні та регіональні програми соціальної та професійної адаптації учасників АТО/ООС, військовослужбовців та членів їхніх сімей», «Впровадження моделі професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей проєкту «Україна-Норвегія» «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні» в державні та регіональні програми», «Науково-практичний досвід формування інклюзивного освітнього середовища для ветеранів війни у сфері вищої освіти».

Під час заходу учасники обговорили питання ролі держави у забезпеченні прав ветеранів, військовослужбовців та членів їхніх сімей, реалізування державних програм на регіональному рівні, почули про львівський досвід праці з учасниками АТО, впровадження для них моделі професійного адаптування, а також про створення ветеранської служби у Львівській політехніці за прикладом американських зразків. А очільник одного з американських коледжів поділився цінним досвідом діяльності ветеранської служби в освітньому закладі.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції