У Львівській політехніці – свято інтелекту: в Університеті вже втретє відбуваються Наукові фестини

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
буклент наукові фестини

Сьогодні, 22 квітня, у Львівській політехніці вже втретє відбуваються Наукові фестини.

Традиційно його учасники – усі 16 навчально-наукових інститутів університету, які запрошують школярів до своїх наметів, аби продемонструвати активним, талановитим абітурієнтам, що наука – це зовсім не нудно, а навпаки – цікаво й перспективно. Кожен із інститутів (хто в більшому обсязі, хто в меншому) демонструватиме учням шкіл свої актуальні і перспективні наукові досягнення, розробки і винаходи. Про окремі з них читайте докладніше на подальших сторінках спецвипуску «Аудиторії».

– Хоч це профорієнтаційний захід, та акцентуємо на науці, – розповіла напередодні Соломія Матвій, PR-менеджер відділу маркетинґу Львівської політехніки. – Напевно, найкраще популяризувати її, зацікавити наших майбутніх абітурієнтів наукою на реальних прикладах.

Спеціальне журі визначить найцікавіший намет. Переможця конкурсу оголосять у фіналі фестин.

Під час презентації Tech StartUp School її представники покажуть, що можуть робити для молоді, як можуть допомогти зреалізуватися.

Окремим наметом буде представлено освітній центр «Політехнік Еколенд», вони провадитимуть три майстер-класи, кожен із яких зорієнтовано на свою цільову аудиторію: 5–7 років, 7–9 років, 9–11 років.

Науково-технічна бібліотека, яка й минулоріч доволі активно проявила себе на святі науки, організує чимало заходів, наприклад, історичну гру «Леополіс», історичну екскурсію, виставки, майстер-клас із фелтинґу (техніка валяння) тощо.

Крім цього, у фестинах братимуть участь не лише політехніки. Зокрема, у першому корпусі проходитиме міжнародний англомовний дебатний турнір Lviv Open. Він доволі масштабний, буде залучено близько 40 студентських команд із різних країн: Німеччина, Чехія, Польща, Швейцарія.

– Це такий інтелектуальний захід. Його мета – підняти рівень культури дебатів, – пояснює Соломія Матвій. – Команди отримують тему в галузі політики, економіки, суспільну і протягом 15 хвилин мають знайти розв’язок певної актуальної проблеми. А потім кожна команда має переконати суддів у своєму погляді.

Заходи Наукових фестин доволі різнопланові, різноманітні. Крім демонстрування наукових досягнень у наметах та інтерактивних екскурсій корпусами різних інститутів, це ще й розважальні – шоу екстремалів, показ мод, майстер-класи з виготовлення витинанок, із фелтинґу, із бальних танців, конкурс стріт-арту.

Автомобільно-дорожній коледж організовує тест-драйв невеличких автівок. На цих картинґах алеєю від головного корпусу до бібліотеки зможуть проїхатись усі охочі. Заплановано також автопробіг довкола головного корпусу із великим автомобілем коледжу на чолі колони.

Традиційно відбудуться спортивні змагання, шоу екстремалів.

– Плануємо поставити біля головного корпусу вуличне піаніно, – додає PR-менеджер відділу маркетинґу. – Перші акорди зададуть професійні музики наших колективів, а потім зможе заграти кожен охочий, хто відчуває в собі талант і покликання до музики.

Цього року організатори розраховують на велику кількість учасників, адже Наукові фестини популяризують у різних школах Львівщини.

– Гадаю, це гарний спосіб провести вихідний день. Але головне – якість, – акцентує Соломія Матвій, – тому проведемо опитування серед відвідувачів, що кому сподобалося чи не сподобалося, до чого спонукали фестини. Адже все ж основна наша мета – залучити талановитих, активних абітурієнтів, які в майбутньому поповнять лави нашого університету, а потім і присвятять себе науці.