У Львівській політехніці розробили технологію виготовлення гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів

R&D-центр Львівської політехніки
Розробка львівських політехніків

У час глобальних інновацій технології, покликані зберегти життя людини, завжди є пріоритетними для світу, країни і пересічної людини. Часті пожежі та потреба швидкої ліквідації їх наслідків сприяють появі інноваційних розробок нових вогнестійких матеріалів, спрямованих на захист від вогню, який швидко поширюється на великі площі, додає матеріальних втрат і навіть призводить до екологічної чи техногенної катастрофи. Водночас це дає змогу зберегти рятувальників та осіб, які опинилися в епіцентрі пожеж, від термічних травм, димових отруєнь та летальних наслідків, що становить основну цінність таких розробок.

Вогнетривкі склопакети використовують відповідно до протипожежних норм у низці будівельних конструкцій. Зокрема, йдеться про протипожежні вікна та двері, які встановлюють на маршрутах евакуації людей із будівель у момент виявлення пожежі, спеціальні перегородки простору у відкритих чи закритих площах. Архітектори та дизайнери використовують вогнетривкі склопакети як сегмент додаткової безпеки для мешканців, що вписується в узгоджений із клієнтом інтер’єр та забезпечує доступ природнього освітлення не лише у час війни, а й кожного дня. Такий підхід без сумніву користується попитом серед замовників, хоч і є дороговартісною, але доступною послугою – встановлення склопакету, який має протипожежні властивості. Склопакет – це багатошарова конструкція з листів силікатного скла, проміжки між якими заповнені прозорим матеріалом, що в разі дії полум’я перетворюється у непрозорий прошарок, який зменшує теплове навантаження на наступний лист скла і тим самим зберігає цілісність всієї конструкції.

Група науковців Національного університету «Львівська політехніка» на чолі з професором кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Сергієм Варваренком розробила інноваційний полімер-мінеральний композитний матеріал (спеціальний гідрогель), який можна використовувати для заповнення склопакетів протипожежних скляних конструкцій. Апробація цієї інноваційної розробки проходить у рамках реалізації проєкту «Розробка гіодрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», що фінансується Національним фондом досліджень України та реалізовується у Львівській політехніці.

Зараз науковці працюють над вивченням закономірностей хімічних і фізико-хімічних процесів, які виникають під час приготування гідрогелевої композиції й дають змогу сформувати прозорий мінерально-полімерний гідрогель, що зберігатиме стабільні властивості за різних температурних режимів експлуатації склопакету. Під дією високих температур цей прошарок гідрогелю перетвориться у мінерально-карбоновий вогнетривкий ксерогель, який стане дієвою перешкодою на шляху поширення вогню, диму й теплового випромінювання на більші площі чи в інші приміщення і дасть можливість суттєво знизити завдану шкоду.

Впровадження таких гідрогелевих композицій у вогнетривких склопакетах допоможе пришвидшити виготовлення протипожежних конструкцій, які будуть повністю відповідати запитам ринку нерухомості з надання якісних будівельних послуг, що відповідають усім протипожежним вимогам і стандартам. Водночас це сприятиме появі конкурентоздатного вітчизняного виробника вогнетривких склопакетів для скляних протипожежних конструкцій, вартість якого є нижчою від закордонних аналогів, а якість продукції відповідає усім світовим стандартам протипожежного захисту і вогнестійкості. Це своєю чергою дасть змогу збільшити їхню доступність і широке використання не лише в закладах критичної інфраструктури, охорони здоров’я та освіти, а й на промислових і рекреаційних об’єктах, у торгових та офісних центрах, нових житлових комплексах і котеджах з метою збереження життя людини та захисту матеріальних цінностей від руйнівної дії вогню.

Україна стоїть перед неминучими процесами відновлення та реконструкції. Кожному з нас уже потрібно готуватися до участі в нових масштабних інфраструктурних проєктах, що без сумніву будуть економічно вигідними, кліматично стійкими та орієнтованими на захист населення і безпечну експлуатацію. Ці виклики постають і перед науковцями, які працюють над удосконаленням наявних та створенням нових інноваційних розробок у різних сферах діяльності.

Впровадження інноваційних розробок – це не тільки показник росту економіки, але й виявлення наукового потенціалу та підтвердження готовності країни до стабільного інноваційного майбутнього. Інноваційні проєкти впливають на всі сфери бізнесу, створюючи нові можливості й піднімаючи конкурентоспроможність нашої країни на світовому ринку. Наявність розробок такого плану – це свідчення відкритості й готовності до змін, що зробить Україну справжнім центром інновацій у Центральній та Східній Європі.

Публікацію підготовлено в рамках реалізації проєкту «Розробка гіодрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», який фінансує Національний фонд досліджень України.

Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків