У Львівській політехніці реалізовують масштабний міжнародний проект «Україна – Норвегія»

ІПДО Львівської політехніки
слухачі курсів  «Інформаційні технології в бізнесі (Комп’ютерна графіка та WEB-дизайн)»

Проект «Україна – Норвегія» реалізується з 2003 року. У період 2003–2007 років проект фінансувало Міністерство оборони Норвегії, а з 2008 року – Міністерство закордонних справ Норвегії. За дванадцять років свого існування проект став одним з наймасштабніших міжнародних проектів на території України. За роки існування проекту більш ніж 6000 військовослужбовців та членів їхніх сімей мали змогу навчатися та здобути додаткову освіту. Учасниками проекту стали провідні університети України та громадські організації ветеранів Збройних сил України.

Довгострокова мета проекту «Професійна перепідготовка звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їх сімей та сприяння їх працевлаштуванню» – зменшення впливу негативних соціальних наслідків економічних реформ та реформ оборонного сектору України для звільнених у запас військовослужбовців і членів їх сімей та сприяння розвитку співпраці між двома країнами.

Львівська політехніка приєдналася до проекту 25 вересня 2014 року. Курси професійної перепідготовки звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних сил України та членів їхніх сімей відбуваються  в Інституті післядипломної освіти Львівської Політехніки.

Перші слухачі курсів навчалися за програмою «Інформаційні технології в бізнесі (Комп’ютерна графіка та WEB-дизайн)». У ході навчального процесу були задіяні такі навчальні технології та взаємодія між учасниками проекту:

  • інноваційні методи навчання (case-study, розробка тестових Web-рішень);
  • командна творчість;
  • нетворкінг;
  • взаємодія людей з різними психологічними, культурними та соціальними особливостями;
  • взаємодія різних поколінь;
  • організація проектної діяльності;
  • командоутворення, розподіл ролей та обов’язків.

Важливою віхою проекту «Україна – Норвегія» була участь представників Львівської політехніки у конференції «Перспективи норвезько-української співпраці» (Норвегія, Університет округу Нурланд, місто Будо), яка відбулася у грудні 2014 року. Університет Нурланда розташований на півночі Норвегії, в столиці губернії Нурланд місті Будо. Університет складається з чотирьох факультетів: суспільних наук, професійної освіти, рибальства та риборозведення, Вищої школи бізнесу. У ньому навчаються понад 5 тисяч студентів, постійно працюють більше 500 чоловік професорсько-викладацького складу. Конференція послугувала певним мостом для налагодження співпраці між 13 університетами учасниками проекту обміном досвідом, а також розвинути співпрацю між двома країнами партнерами.

У рамках проведення конференції «Перспективи норвезько-української співпраці» в університеті Нурланд (Норвегія) урочисте підписання Меморандуму щодо норвезько-української співпраці. З української сторони Меморандум підписали:

  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича;
  • Міжнародний класичний університет «Україна – Південь»:
  • Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу;
  • Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету;
  • Університет економіки і права «Крок»;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Одеський національний університет імені І.І. Мечникова;
  • Чорноморський державний університет імені Петра Могили;
  • Тернопільський національний економічний університет;
  • Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського.
  • Вінницький національний технічний університет.

Дванадцять університетів – учасників Альянсу були залучені до проекту «Україна – Норвегія» у 2014 році.

Курси перепідготовки офіцерів запасу Збройних сил України та членів їхніх родин у двох навчальних групах були завершені 23 грудня 2014 року у Львівській політехніці. 50 офіцерів запасу упродовж чотирьох місяців відвідували курси в Інституті післядипломної освіти, навчаючись за програмою «Інформаційні технології у бізнесі». Спеціально підготовлені викладачі від університету міста Нурланд Норвегії додатково провели зі слухачами навчання з дисципліни «Ділове адміністрування». На прохання військовиків був скорегований навчальний план задля збільшення годин на практичні заняття.

На урочистому випуску слухачів курсів проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки професор Юрій Рашкевич вручив свідоцтва державного зразка про закінчення курсів. Випускників тепло привітали президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, депутат Львівської обласної ради Ярослав Мудрий.

Слухачі визнали кращими викладачами курсів Олега Різника з кафедри «Інформаційні технології видавничої справи», Романа Фущура, завідувача кафедри теорії управління, та Мар’яну Захарчук – керівника Лінгвістично-освітнього центру. Їм були вручені подяки.

15–17 вересня 2015 року на базі Тернопільського національного економічного університету в рамках реалізації проекту «Україна-Норвегія» відбувся Перший науково-практичний симпозіум «Норвезько-Українське співробітництво: здобутки та перспективи у сфері освіти і досліджень».

У роботі симпозіуму взяли участь представники Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії, Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний фонд соціальної адаптації», благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд ЕвроАзія», делегації кращих вищих навчальних закладів України: Тернопільського національного економічного університету, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету «Львівська політехніка», Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, Вінницького національного технічного університету, Донецького національного університету, Івано-Франківського технічного університету нафти і газу, Університету економіки та права «КРОК», Чорноморського державного університету ім. Петра Могили, Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету (КЛА НАУ).

Національний університет «Львівська політехніка» на форумі представляли в.о. директора Інституту післядипломної освіти Віктор Васильович Яськов та заступник декана післядипломної освіти Мар’яна Євгенівна Захарчук.

Наступним етапом проекту «Україна-Норвегія» для Львівської політехніки стане початок роботи групи за програмою «Інтернет маркетинг: розвиток бізнесу в Інтернеті».