У Львівській політехніці провели регіональний бізнес-вебінар щодо наближення до стандартів ЄС

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із семінару

13 жовтня 2023 року було проведено регіональний бізнес-вебінар «Наближення до стандартів ЄС та можливості для українського бізнесу: досвід Західного регіону» в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне.

Захід відбувався в гібридному форматі та об’єднав понад 50 учасників: представників бізнесу, влади й академічної спільноти довкола питань євроінтеграційних устремлінь Львівщини щодо формування кліматичної стійкості та енергетичної безпеки регіону. Насичена тригодинна дискусія фахівців-практиків дала змогу підвести підсумки, озвучити проблеми, окреслити перспективи розвитку Західного регіону на шляху до стандартів ЄС у сфері екології, енергетики, біоекономіки, водних ресурсів, вугільного потенціалу, лісового господарства.

Розпочала бізнес-вебінар керівниця проєкту EUSTS професорка Ярина Турчин, яка зупинилася на оцінці євроінтеграції регіонів, головно Львівщини. Доповідачка закцентувала увагу на тому, як глибоко європейська інтеграція проникла у різні регіони країни, а також, як на місцях змогли використати можливості, надані Україні європейськими партнерами задля імплементації стандартів ЄС, розвитку областей та людського потенціалу. Натомість Олена Лукачук, учасниця проєкту EUSTS, розкрила потенціал кандидатського статусу України та його значення для євроінтеграції Львівщини, а також наголосила на окремих напрямах секторальної інтеграції: екологія, енергетика, транспорт, цифрова сфера.

Під час вебінару виступили знані практики з проблематики Європейського зеленого курсу ЄС, відновлювальної енергетики, досягнення кліматичної та екологічної стійкості України. Так, Орест Кійко, д.т.н., професор, завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини Національного лісотехнічного університету України, розкрив особливості стратегії розвитку біоекономіки Львівської області, розробником якої він є, та поділився досвідом її впровадження, моніторингу і введення поточних змін. Водночас спікер озвучив складові зелених трансформацій в Україні, перспективи та виклики для розвитку лісового сектору, формати співробітництва з місцевими органами влади щодо лісництва та біоекономіки Львівського регіону на період 2021–2027 років, а також концепції New European Bauhaus та її реалізації в Україні в контексті повоєнного відновлення.

Вадим Табакера, заступник директора Департаменту економічної політики – начальник управління регіонального розвитку ЛОВА, озвучив практичні кроки впровадження Європейського зеленого курсу для Західного регіону, розкрив особливості стратегічного планування та економіки мікрорегіону, переваги використання Аналітичного порталу Львівщини, основні напрями підтримки структурних змін у вугільних регіонах України з можливим залученням європейських інвестицій, окреслив промоційну стратегію інвестиційної привабливості регіону. Неабияке зацікавлення у студентів викликала інформація про підтримку молодіжних стартапів регіональною владою та Програму сприяння інноваційному і науково-технологічному розвитку у Львівській області.

Наталія Крута, заступниця начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, на прикладі басейну річки Вісла розкрила проблематику управління водними ресурсами в Україні, озвучила плани управління річковими басейнами, окреслила основні складові програми заходів Управління річковим басейном Вісли (ПУРБ) та залученість міжнародних партнерів у досягненні екологічних цілей на приладі функціонування в регіоні лабораторії моніторингу вод і ґрунтів. Під час дискусії обговорили імплементацію європейських стандартів щодо стану та збереження водних ресурсів в Україні відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС та Угоди про асоціацію з ЄС.

Власним досвідом у сфері використання відновлювальної енергетики в бізнесі поділився Сергій Пилипів, засновник компанії Grafix (м. Харків), голова Комітету навколишнього середовища Ротарі Інтернешнл Дистрикту 2232. Компанія Grafix займається фарбуванням обладнання, використовуючи зелені джерела енергії, та входить до Топ-3 експортерів України з фарбувального обладнання. Команда Grafix розробила проєкт створення системи генерації 1 мільярда МВт чистої відновлювальної енергії, зокрема виробництва вітряків для стисненого повітря Green Mill, та планує запустити 100 вітряків упродовж 2024–2025 років через залучення грантових коштів на 1 мільйон доларів. Також Сергій Пилипів запросив студентів до участі в екологічній акції висаджування сотні великих дубів 14 жовтня 2023 року. Молодь Львівської політехніки активно включилась до дискусії з питань відновлювальної енергетики, а найкреативніші студенти отримали заохочувальні призи від фірми Grafix.

Загалом до заходу долучилося 53 особи – студентів, викладачів, а також представників регіональної влади та бізнесу.

Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками й вироблення нових ідей для забезпечення кліматичної, екологічної та енергетичної стійкості України.

Вебінар модерували професорка Ярина Турчин (кафедра політології та міжнародних відносин) і доцентка Олена Лукачук (кафедра ПМВ).

Також до проведення заходу долучилися доценти Олександр Марковець і Наталія Вовк (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), Олег Цебенко, Ольга Івасечко та Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин).

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару