У Львівській політехніці презентували арт-проєкт про війну в Україні

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

Нещодавно в головному корпусі нашого університету відкрили виставку студентських плакатів, присвячену воєнним подіям в Україні. Арт-проєкт створено з ініціативи дирекції Інституту архітектури та дизайну.

– Представлені композиції у форматі плакатів – це символ того, що війна невдовзі закінчиться й ми відбудуємо країну. «Вільні, сильні та творчі» – саме таке гасло асоціюється з роботами наших студентів. Вони змогли змалювати складні реалії сьогодення. Ми продовжуємо відбір творчих робіт для виставки. Тож мистецький проєкт і далі триватиме у Львівській політехніці, – розповідає заступник директора Інституту архітектури та дизайну Ярослав Ракочий.

Арт-проєкт організовано в межах навчальних дисциплін рисунок і живопис. До виконання творчих робіт долучилися студентки четвертого курсу спеціальності «Дизайн»: Аліна Костюк, Анастасія Літвінова, Луїза Данелян, Анастасія Дзеблюк. Дівчата зуміли відобразити емоційну насиченість подій та реалій, які переживає все українське суспільство. Тематику майбутніх плакатів талановиті учасниці обирали самостійно. Наприклад, серію своїх авторських робіт Аліна Костюк присвятила темі гідності українського народу та зокрема воїнства. Також студентка порушила питання порятунку тварин, які потерпають від воєнних дій. Анастасія Літвінова зобразила на плакатах агресивні та складні події останніх місяців. Свій мініпроєкт студентка-дизайнерка Луїза Данелян вирішила присвятити майбутньому рідної країни. Важливим аспектом було й те, щоб завдяки мистецтву поліпшити психологічний тонус політехніків.

– Зараз українське суспільство перебуває на стадії глобальної реформації, – зазначає художниця-реставраторка вищої категорії, доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Віолетта Радомська. – Переоцінка цінностей та їх становлення формує нове бачення. Дизайн – це креативний сегмент. Більшість людей, які працюють у цій галузі, надзвичайно чутливі до нинішніх подій. Цей проєкт згуртував усіх. Наші студенти опинилися в непередбачуваних обставинах та в різних куточках світу. Попри це, вони змогли зорганізуватися та долучитися до онлайн-навчання. Як наслідок, наші студенти втілили свій творчий потенціал у графічний продукт, який дає користь. Пишаюся кожним, хто працював над створенням плакатів. Також щиро вдячна дирекції ІАРД за ініціативність та підтримку студентів у їхніх творчих починаннях. І якщо нам вдалося організувати арт-проєкт у такий складний час, то після перемоги України ми втілюватимемо в життя інші креативні ідеї.

А що думають про проєкт самі спудеї-учасники? Своїми враженнями з нами поділилася Анастасія Дзеблюк, студентка четвертого курсу кафедри дизайну та основ архітектури ІАРД:

– Мені дуже сподобалося працювати над проєктом, придумувати цікаві теми та ідеї. Я досить творча особистість і у своїх роботах хотіла зобразити реалії сьогодення. На одному з плакатів я показала, наскільки сильно зазомбоване населення росії. Вони не мають своєї думки і тупо дотримуються вказівок «царя». Інший плакат став своєрідним «застереженням» для тих, хто зазіхає на українську територію. Якщо загарбники прийдуть на нашу землю, то залишаться в ній. Тому хочу закликати росіян, щоб вони нарешті одумалися. Я дотепер сподіваюся, що хоч хтось із них повірить у правду.

Тож зичимо політехнікам наснаги та творчого натхнення для нових здобутків. Разом до перемоги!

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки