У Львівській політехніці обговорили відтворення будівлі церкви Святого Духа

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із круглого столу

6 квітня у стінах університету відбувся круглий стіл під назвою «До проблеми відтворення будівлі церкви Святого Духа у місті Львові». Захід зібрав багато поважних гостей, серед яких науковці, знані архітектори, реставратори, представники духовенства та громадськості міста. Ініціатором зустрічі виступила громадська організація «Святий Юр».

Розпочав захід завідувач кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки професор Микола Бевз. Він подякував присутнім за можливість обговорення такої важливої теми й висловив сподівання, що зустріч не буде останньою.

«Я дякую вам усім за порушення такої важливої для Львова теми, адже сакральні об’єкти є вагомою сторінкою в історії нашого міста. Безсумнівно, ми маємо дбати про ці об’єкти й особливо думати про їхню реставрацію, тому що цього потребують ще багато наших святинь.

Кафедра архітектури та реставрації і я особисто вдячний за можливість проведення такої події. У нашому архіві ми маємо багато проєктів, які стосуються святинь не тільки Львова, але й регіону, а також українських святинь за кордоном. Довший час у нас діяла програма, за якою ми скеровували студентів до Польщі для реставрації там українських цвинтарів. Кафедрою ми працювали у місті Холм, шукаючи церкву Богородиці, збудовану королем Данилом. І вчора я отримав книгу, в якій висвітлена ця наша експедиція. Вірю, що сьогоднішня наша зустріч не буде останньою і ми матимемо можливість надалі обговорювати ці важливі питання», – зауважив Микола Валентинович.

Програма круглого столу складалася з трьох основних пунктів, які стосувалися концепції відтворення святині, його правових аспектів і розгляду архітектурних рішень, адже на зустрічі були автори, які могли їх представити. Обговорення почали з презентації, під час якої також згадали про найважливіші факти з історії святині, проведені археологічні розкопки, особливості проєктування. Опісля перед присутніми виступили голова організації «Святий Юр» Валерій Калинюк, українська архітекторка, реставраторка Ганна Новаківська, архітектор та інженер Ігор Кузьмак та інші. Під час обговорення кожен міг поставити запитання і взяти участь у дискусії.

Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу