У Львівській політехніці обговорили питання можливостей для ветеранів російсько-української війни

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із круглого столу

Круглий стіл на цю тему – «Реалізація комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері» – відбувся з ініціативи нашого університету (зокрема, Центру ветеранського розвитку), а також Стрийської районної адміністрації, що на Львівщині.

У заході, який відбувся у змішаному форматі, взяли участь ветерани російсько-української війни, що працюють у територіальних громадах Борислава та Стрия, серед яких є випускники курсів перепідготовки Центру ветеранського розвитку, а також представники влади, зокрема очільник ЛОВА Максим Козицький, керівники структурних підрозділів адміністрації, заступник міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько, представниця Міністерства культури та інформаційної політики України, начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Леся Хемраєва, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, який багато років впроваджує проєкти, спрямовані на соціально-професійну адаптацію військовослужбовців і членів їхніх сімей, очільники районних військових адміністрацій Львівської області.

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало, вітаючи учасників круглого столу, наголосив на важливості обговорення ветеранської програми в закладі вищої освіти, позаяк освітяни теж відіграють потужну роль у реалізації цієї програми, надаючи ветеранам різноманітні освітні послуги, створюють нові можливості для навчання і перенавчання. До слова, у нашому університеті навчаються 77 студентів зі статусом учасника бойових дій і 1212 студентів – дітей учасників бойових дій.

Основна думка, на якій здебільшого акцентували ветерани, що працюють у структурах місцевого самоврядування і мають досвід у розробленні різних програм для ветеранів, – створити для військових справедливу модель переходу до цивільного життя, всі належні умови, щоб вони могли максимально активізуватись як повноцінні громадяни. Як наголосив керівник апарату ЛОВА Тарас Грень, який теж є ветераном війни, головна проблема нашого суспільства в тому, що воно в кожному учасникові бойових дій бачить пільговика.

– Я не хочу, щоб у мені бачили пільговика. Я хочу, щоб мене сприймали як активного члена суспільства, як державного службовця у моєму випадку. За всіма процесами, табличками, графіками треба бачити людину. Тому закликаю всіх змінити своє ставлення до ветеранів. Концепція їхньої підтримки повинна передбачати не лише виділення коштів для втілення програм, а й зміну ставлення до нас, – зазначив Тарас Грень й докладно проаналізував чинні обласні програми.

Активні учасники круглого столу – ветерани Михайло Гринишин (ГО «Помічник ветерана»), Андрій Манько (ГО «Ветеранська спілка воїнів», Олег Ціздик (соціальний працівник Славської селищної ради), Леонід Федевич (керівник відділу сервісного офісу у справах ветеранів Борислава) – поділилися досвідом праці з військовослужбовцями та їхніми сім’ями, втілення різних проєктів для них, розповіли про виклики, з якими стикаються воїни, які повертаються додому й потребують не лише лікувальної, а часто терапевтичної допомоги, психологічної підтримки.

Леся Хемраєва, яка представляла Міністерство культури та інформаційної політики, розповіла про програми інклюзивної культури у ветеранській політиці, про перші кроки, які вдалося здійснити, про заходи, тренінги, експертну раду з комунікації безбар’єрності та її інформаційну кампанію й висловила готовність до співпраці з ветеранськими спільнотами в напрацюванні різноманітних програм і втіленні ідей:

– Інклюзивна культура у ветеранській політиці – справедливий крок для ефективного здорового суспільства, тому ми зосереджуємося на її впровадженні й відкриті до співпраці.

У роботі круглого столу взяли участь представники Стрийщини, зокрема завідувачка Сектору культурної спадщини Стрийської РДА Ольга Боднар, яка звернула увагу учасників на особливості формування політики належної пам’яті й впровадження уніфікованої системи вшанування полеглих Героїв новітньої російсько-української війни та наголосила на важливості цього чинника.

Зустріч відбувалася жваво, у формі діалогу й дискусій. Чимало уваги зосередили на освітніх і професійних можливостях для ветеранів, які готові інтегруватись у суспільне життя.

Як наголосила модераторка заходу, директорка Центру ветеранського розвитку, доцентка кафедри соціології та соціальної роботи Львівської політехніки Тетяна Шаповалова, дуже важливо й на часі тепер формувати єдину ветеранську політику, якої в нас ще немає, тому всі учасники круглого столу погодилися, що над цим треба працювати, щоб суспільство було готове до повернення наших ветеранів із фронту й надавало їм усі можливості соціалізації у процесі адаптування до цивільного життя.

– Звісно, є багато проблем на законодавчому рівні, розв’язання яких допоможе воїнам активізовуватися, бути громадсько активними й корисними для суспільства, – резюмувала п. Шаповалова.

Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу